„В 24,5% от проверените храни и напитки има разлики в

...
„В 24,5% от проверените храни и напитки има разлики в
Коментари Харесай

42% от проверените храни са по-скъпи у нас, според нови данни

„ В 24,5% от тестваните храни и питиета има разлики в етикетите, а в 42% цените са по-високи в България. Изследвани бяха 53 продукта и аналозите им на европейския пазар или общо 106 проби. Това разгласи земеделският министър Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила за третото подред проучване за така наречен двоен стандарт при храните.

Детско пюре със зеленчуци, пиле и ориз у нас е по-скъпо с 35%, в сравнение с Запад. Продаваният за България шоколад от една марка е с по-ниска масленост и какао, в сравнение с предлаганият в други страни от Европейски Съюз. При друга пък броя на лешниците е по-голяма при западния аналог.

В мляко за деца има по-високо наличието на растителни мазнини, в това число и палмови в продукта за България, както и по-малко макроелементи и витамини. Въпреки това цените са идентични у нас и на запад.

Порожанов уточни, че е изследвана моцарела от 2 страни. „ Интересното при нея е, че продаваната у нас е с разнообразни усет и опаковката е с по-малък грамаж на отцеденото тегло. Има разлика и в цвета. Установени са шупли по продукта и наслойка в саламурата”, добави земеделският министър. При изследвани безалкохолни питиета наличието на портокалов сок в България е минимум - 5%, до момента в който за западните пазари стига до 12%.

42% от продуктите са по-скъпи в България, като това е в хипотезата на чисти цени –тоест абстрахираме се от Данък добавена стойност. Ако се добави данъкът, това значи повишаване с доста повече, изясни Порожанов. По думите му огромна част от детските храни у нас не престават да са на цени по-високи от западноевропейските.

Решението на двойния стандарт е единно европейска законодателство, което да го забрани, сподели още министър Порожанов. Добрата вест е, че има смяна в позицията на Брюксел и към този момент се работи по изменение на 3 наредби, които да глобяват сходни нелоялни търговски практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР