В 2347 училища и в 1799 детски градини в страната

...
В 2347 училища и в 1799 детски градини в страната
Коментари Харесай

Днес 57 000 деца прекрачват училищния праг за първи път

В 2347 учебни заведения и в 1799 детски градини в страната стартира новата 2022/2023 образователна година. Очаква се над 57 000 първокласници да тръгнат на учебно заведение на днешния 15 септември, а близо 717 000 са всички възпитаници, които ще се образоват през образователната 2022/2023 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Учебната година ще стартира присъствено на всички места. Взети са ограничения за запазване здравето на децата и учениците, според условията и насоките на Министерството на здравеопазването. Всички шефове са обезпечили и здравна грижа за децата и учениците.

Образователните институции са в подготвеност за новата образователна година, а дни преди 15 септември стартира да понижава и броят на незаетите места за педагогичен експерти.

В учебните заведения са назначени също 1216 посредници и 182-ма обществени служащи, които спомагат на учителите за приобщаването на децата и учениците в системата на образованието.

В близо 900 учебни заведения бяха направени поправки през лятото, те ще продължат в 46 просветителни институции и ще се учи в други здания

През лятото имаше поправки в близо 900 учебни заведения, като в преобладаващата част те към този момент са приключили. Общо 46 просветителни институции от 14 области на страната ще открият образователната година в други здания, като най-честата причина за това са продължаващи поправки. Сред тях са 18 учебни заведения от девет области на страната.

Безплатните учебници и образователните комплекти за учениците до седми клас към този момент са доставени, има учебници и за възпитаници с нарушено зрение, и за учащите се в европейските учебни заведения.

Училищата разполагат също със доста количество техника, измежду която са компютри и електронни дъски.

Ще се обезпечат средства за отопление на учебните заведения и детските градини, увери преди началото на новата образователна година просветителният министър

Преди началото на новата образователна година Министерството на образованието и науката събираше информация за обезпечеността на образователните заведения с горива за отопление, с цел да се направи разбор и да не се стигне до спиране на образователните занятия или до прекосяване в образование от разстояние в електронна среда.

" Ще се обезпечат средства за отопление на учебните заведения и детските градини. Обучението ще бъде присъствено и към уроци от разстояние при възможна КОВИД обстановка ще се минава единствено при форсмажорни условия ". Това съобщи два дни преди 15 септември пред шефовете на 574 просветителни институции в София служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той акцентира, че преимуществата на присъственото образование са безспорни, само че след две години на пандемия може да се употребява и опитът, и опциите, които дава онлайн образованието.

Ще се направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до така наречен дървени ваканции. В МОН има събрана информация за методите на отопление на учебните заведения в страната, с цел да се знае какви механизми са нужни и да се обезпечат недостигащите средства.

За новата образователна година са образувани 1222 екипа за обсег с 18 244 специалисти, с цел да могат всички деца, които подлежат на обучение, да бъдат обхванати от системата. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той акцентира, че от ден на ден деца, отпаднали или в риск от отпадане от учебно заведение, са обхванати от механизма, при който си взаимодействат МОН, Министерството на труда и обществената политика, Министерството на вътрешните работи и други институции.

През новата образователна година персоналната карта на всеки възпитаник ще е единственият книжен документ

През новата образователна година персоналната карта на всеки възпитаник ще е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен - по решение на учебните заведения.

От образователната 2022/2023 година българското обучение ще има нова интегрирана система за ръководство и това е Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). В тази система съвсем цялото ни обучение се цифровизира и всички данни ще са в нея, те ще се обработват по-лесно, само че първоначално е мъчно, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция за подготовката за новата образователна година Асен Александров - ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение. Той е и шеф на 51-во Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " в София.

В новата интегрирана система ще са всички данни за образованието ни - електронните дневници ще са в нея, ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас, изясни Асен Александров. Той посочи, че в това електронно досие ще има всичко, което се случва с даден възпитаник - всяко изпитване или записка ще бъде оповестено в системата. Преместването на учениците също към този момент ще става по електронен път, а не с книжен документ. " По този метод просветителната ни система става най-дигитализираната система в България, тъй като до НЕИСПУО ще имат достъп 100 000 учители, 700 000 възпитаници и един милион и половина родители ", разяснява ръководителят на Сдружението на шефовете в междинното обучение.

Директори на учебни заведения обявиха обаче, че първоначално мъчно вкарват данни в новата единна електронна просветителна система, която би трябвало да е от изгода на учителите, учениците и родителите. От МОН увериха, че ще има време и опция учебните заведения да могат да вкарат информацията в новата система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР