В 20:00 часа започна работата на екипите на Министерството на

...
В 20:00 часа започна работата на екипите на Министерството на
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление започна удостоверяването на машините за вота

В 20:00 часа стартира работата на екипите на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) по засвидетелствуване на сходството на машините за втория тур на локалните избори. Очаква се те да работят в непрестанен режим, оповестиха от ведомството.

Цялостният развой ще протича под наблюдението на специалисти от Държавна организация „ Национална сигурност “, избрани след покана на МЕУ.  

По-рано през днешния ден министърът на електронното ръководство, ръководителят на Българския институт по метрология и ръководителят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на Централната изборна комисия (ЦИК) методика за засвидетелствуване на сходството на машините за гласоподаване, съобразена с решението на Върховия административен съд. 

МЕУ ще обезпечи опция на всички жители да следят процеса в действително време на място. Излъчването ще бъде налично от 9 часа на утрешния ден в зала „ Партер “ в постройката на министерството, вход от ул. „ Дякон Игнатий “ 13. 

В рамките на днешния ден МЕУ, БИМ и БИС взаимно дефинираха екипите си за работа. Проведен бе инструктаж за разпоредбите за засвидетелствуване и достъп до залата, която е оборудвана с камери и система за надзор на достъпа и където се прави процесът по засвидетелствуване. 

Трите институции обмениха преписка с ЦИК по отношение на получените досега осведомителни активи за потреблението им в процеса по засвидетелствуване. 

Министерството утвърди и вътрешни правила за реда и изискванията за предпазване, достъп и работа с техническите средства за машинно гласоподаване, както и всички нужни за стартирането на процеса документи. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР