„В 18-месечната история на ковид пандемията в България станахме свидетели

...
„В 18-месечната история на ковид пандемията в България станахме свидетели
Коментари Харесай

БСП поиска прецезиране на ковид плана на МЗ и ускорена ваксинация на учителите


„ В 18-месечната история на коронавирус пандемията в България станахме очевидци на цяла поредност от спорни и неверни законодателни противоепидемични ограничения и промени в здравната система, които доведоха до законосъобразен резултат – България се оказа на челните места по смъртност, и от коронавирус, а също по този начин и по ранна предотвратима смъртност. “ Това съобщи националният представител от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов на чуването на служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в Народното събрание по искане на левицата.

Той уточни като съществени пропуски в подготовката на здравната система централизирането на хоспитализацията на коронавирус пациенти в стратегически за България лечебни заведения, които на процедура са били блокирани. Според професора позволените неточности при финансирането на системата също са довели до печални резултати.

„ Загубата на ритъм предишното лято за преструктуриране на системата при нейната практическа неопитност и неприятна софтуерна база доведоха до нейното тежко претоварване през есента на 2020 година, акадровият недостиг – до синдрома на прегаряне безусловно на всички медицински експерти в здравната система. Техните ограничения и съсипването им, както на тях, по този начин и на техните фамилии, не могат да бъдат заплатени с 1000 лева месечно “, акцентира проф. Михайлов.

„ Сериозни неточности бяха позволени в националната имунизационна политика във връзка с Covid-19. Нарушаването на салдото на получените ваксини, грешките в таргетирането на имунизационния проект и основаването на така наречен зелени коридори, които на процедура изключиха възрастните хора – всички тези обстоятелства доведоха до тежките резултати, висока смъртност и невисок брой имунизирани. Налице са и съществени пропуски в разяснителната тактика на Министерството на здравеопазването “, сподели депутатът от левицата във връзка с имунизацията.

Георги Михайлов напомни, че от самото начало предложенията на Българска социалистическа партия са били свързани с укрепването и оптималната успеваемост на ограниченията по отношение на пандемията в България. „ Неколкократно внасяхме оферти за изработването на Национален действен проект, за всеобщо тестване на популацията, за промени във имунизационната политика, за по-мощна разяснителна акция, които безконтролно бяха отхвърлени от болшинството в Народното събрание “, добави проф. Михайлов.

Към министър Кацаров той се обърна: „ Внимателно се запознахме с направения от Вас Национален действен проект и считаме, че по него следва да бъдат дискутирани няколко съществени посоки, свързани със основаване на допустимо най-задълбочена изясненост на епидемиологичната картина в страната, едно частно проучване не може да извърши това, деликатно балансиране на присъединяване на другите болнични заведения в справяне с пандемията, деликатно преструктуриране на имунизационния проект, слагане на сериозен акцент върху амбулаторното лекуване на коронавирус инфекцията, прецизиране на лечебния протокол, промени в законодателството с оглед оптимизация на решенията, усъвършенстване на разяснителната акция и ясно установяване на ролята на противоепидемичните ограничения по отношение на просветителната система за недопускане на парадоксални феномени като отворени заведения и игрални зали и затворени учебни заведения. “

Проф. Михайлов насочи към министъра и въпрос, обвързван свзаимоотношенията на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката за имунизационен проект за българските учебни заведения за възобновяване на присъственото образование.

Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Минчо Христов попита здравния министър каква е цената на интернационалния пазар на консумативите за един PCR тест и правилно ли е, че цената е към 10 лева „ Това касае стотици хиляди или милиони български жители, от които всеки месец се вземат едни големи пари, които, допускам, знаете къде отиват “, съобщи той от парламентарната естрада.

В края на чуването Георги Михайлов беше безапелационен: „ Трябва да си изведем сериозните поучения от тази пагубна рецесия. Вие казахте една част от тях – че здравната ни система, и дано чуят тези, които 12 години ни управляваха, е тотално неподготвена за каквато и да е рецесия. Тя беше изоставена. “

„ Здравеопазването е част от националната сигурност. Държавата не може да се отдръпне нито на йота от опазването на здравето. Трябва да остане в него и да върне държавността в опазването на здравето. Иначе с българската нация е свършено. Хората ще изоставен страната. Те се опасяват от две неща – че нямат действително опазване на здравето и че нямат действително обучение. За това се бори нашата партия, това желаеме и се надяваме да го реализираме “, обърна се той в умозаключение към министър Кацаров.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР