В 18:30 часа днес заместник-кметът по култура, археология и туризъм

...
В 18:30 часа днес заместник-кметът по култура, археология и туризъм
Коментари Харесай

Тони Пранджева открива изложба „Деца и курсисти с Тони Пранджева“

В 18:30 часа през днешния ден заместник-кметът по просвета, археология и туризъм към Община Пловдив Пламен Панов ще открие изложбата „ Деца и курсисти с Тони Пранджева “ в ДК „ Борис Христов “.

„ Всеки мой креативен ентусиазъм стартира с най-съкровеното и значително за индивида възприятие – любовта. Тя ни дава полет и тласък за строеж, за добрина и човещина. Да създавам с обич е „ подправката “ в моите творби “ – това е споделяла авторката нееднократно.

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив . Завършва Националното учебно заведение по приложни изкуства в Троян, а по-късно – Колеж по дизайн в София . Член е на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Участвала е в редица групови изложения . Първата ѝ независима галерия бе през 2019 година април, в Дом на културата „ Борис Христов “ в Пловдив, както и в Балабанова къща в Старинен Пловдив – същата година.

През 2021 година пловдивският създател откри независима галерия във Виена в арт пространството на Българския културен институт в австрийската столица – „ Дом Витгенщайн “.

В експозицията бяха включени 24 творби – художествена керамика, акварел и масло, които Тони Пранджева е обединила с поетичното заглавие „ Лирика на цветовете ”.

Тони Пранджева е част от „ Авторите от Капана – квартал на креативните промишлености “, както и занаятчия-обучителите на емблематичната „ Улица на занаятите “ на Регионална занаятчийска камара . Тя е и един от участниците в плана „ Занаятчийско учебно заведение за деца в Старинен Пловдив “ на отдел „ Култура, археология и културно завещание ” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, 100 деца на месец имаха опция да се срещнат с най-вълнуващите секрети на обичайните български занаяти.

Тони Пранджева е ваятелката на керамика , която надарено я трансформира във въздействащи пана и предмети за дома . Творбите ѝ са цялостни с багри и положителна сила , със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят фена към странствуване в цветните настроения на един талантлив създател. За Тони няма непознати материали. Тя твори както в керамика, по този начин и акварел и масло, графика и изобразяване върху текстил.

„ Насладете се на цветовете на най-топлия материал- глината. В взаимната галерия на деца и възрастни, които участваха в класа по художествена керамика на Улица на занаятите в Стария Пловдив ще видите творбите на хора от другите възрастови групи. Заповядайте! Ще бъде забавно! “, показа Тони Пранджева часове преди откриването.

Изложбата може да бъде забелязана до 30 август .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР