В 12 часа и 14 минути днес с лятното слънцестоене

...
В 12 часа и 14 минути днес с лятното слънцестоене
Коментари Харесай

Мистерии и ритуали, свързани с лятното слънцестоене

В 12 часа и 14 минути през днешния ден с лятното слънцестоене настъпи астрономическото лято. Но това ли е най-дългият ден в годината? През 2022 година продължителността на деня от 16 до 26 юни е 15 часа и 19 минути, а най-дългият ден е бил на 19 юни - цели 15 часа и 20 минути, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Юнското слънцестоене е не просто, с което означаваме началото на лятото. Още от антични времена слънцестоенията провокират човешкия дух и мисъл да търси отговори и да намира висшия смисъл.
 Под засилена защита и с апел за сдържан звук стартира разискването на вота на съмнение 21 юни 2022 | В началото на изключителното съвещание на Народното събрание, на което се разисква вота на съмнение към кабинета...
, посредством разнообразни ритуали, почитат явлението - някои с създаване на светилища и монументи, които са в съобразени с него, а други провеждат шумни и обилни фестивали в чест на слънцето.

У нас празникът се отбелязва с обреди в така наречен " българския Стоунхендж " - светилището Бегликташ край Приморско.

Според откривателите там са осъществявани разнообразни орфически ритуали. Чрез един от тях се отбелязва съчетаването на Бога Слънце с Богинята Земя, отбелязва Българска телеграфна агенция. Олтарът на Бегликташ е бил ритуално ложе, в което висшите жреци и жрици са повтаряли божествения ритуал, с цел да затворят цикъла.

Рано сутринта през днешния ден десетки посрещнаха изгрева край светилището, вярвайки, че по този начин ще бъдат по отношение на магията на Бегликташ и слънцето.

Мистериите и празниците

Най-известният мегалитен монумент в света - Стоунхендж, има специфична връзка с най-близката до Земята звезда. По това време от годината така наречен Слънчев камък (Heel stone), който стои отвън основния кръг на Стоунхендж, се изравнява с изгряващото слънце.

Пирамидите в Гиза също са подравнени със слънцето. Когато се следи от Сфинкса, то залязва сред пирамидите на Хуфу и Хефрен по време на лятното слънцестоене. Все още остава незнайно по какъв начин тъкмо античните египтяни са ги ориентирали по този метод.

Традиционният скандинавски празник, отдаден на слънцестоенето, се посреща с танци в гората, пиршества с херинга и доста водка, обобщава CNN. В една по-модерна традиция жителите на Феърбанкс в Аляска провеждат нощен бейзболен мач, с цел да отбележат, че получават до 22,5 часа дневна светлина през лятото. Играта е традиция от 1906 година

Лятното слънцестоене се е смятало за един от най-важните празници и в балтийските републики. В Литва се отбелязва като Йонинес, назовава се Лиго в Латвия и Янов ден - в Естония. Във Финландия празникът се отбелязва като Юханус, а в Дания се празнува като Свети Ханс.

В Обединеното кралство на този ден почитателите на античните келти организират разнообразни ритуални тържества.

Един от най-старите ритуали в Гърция се назовава Клидонас. В деня на слънцестоенето всички неомъжени дами слагат персонална движимост в делва и я оставят за една нощ под смокиново дърво.

Магията на деня насища предметите с оракулски сили, а девойки откриват просветление за бъдещите си съпрузи.

На идващия ден всички дами в селото се събират и се редуват да вадят предметите и да рецитират римувани куплети. В актуален прочит фестивалът се смята по-скоро за опрощение пред общността дамите да обменят непристойни смешки.

Според полския фолклор, в случай че мъж и жена желаят да бъдат двойка, би трябвало да тестват любовта си, като дружно прескочат пламъците на избухлив огън. Ако съумеят, хванати за ръце, любовта им ще продължи дълги години.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР