Уволненият от служебното правителство миналия май зам.-председател на ДАНС Недялко

...
Уволненият от служебното правителство миналия май зам.-председател на ДАНС Недялко
Коментари Харесай

Обрат: Съдът върна на работа уволнен зам.-шеф на ДАНС

Уволненият от служебното държавно управление предишния май зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възобновен на поста си от Софийския градски съд. Това излиза наяве от решението на магистратите, оповестено в деловодните регистри. Уволнението на Недялков бе от серията рокади в службите за сигурност, направени с встъпването в служба на служебния кабинет през май. 

Още тогава Недялков разгласи, че ще заведе дело. Той описа, че е освободен с претекст, че редовно не се оправя със отговорностите си и уронва престижа на организацията. " По закон това е единствената точка, на която могат да стъпят, с цел да ме отстранят ", разгласи Недялков. Според него той имал единствено награди и не било ясно по какъв начин е направена инспекцията и заключенията, че не си е спазвал отговорностите. Той твърди, че е махнат поради резултатите, реализирани от организацията в битката с олигарсите и за разрушената шпионска мрежа.

Миналия октомври първата инстанция отхвърли жалбата на Недялков против отстраняването му. На втора инстанция Софийският градски съд обаче анулира решението на районния съд. И възвръща Недялков като зам.-председател на ДАНС. Агенцията е наказана да му заплати 26 925 лева обезщетение за оставане без работа за интервала 1 юни - 1 декември 2021 година Отхвърля се искът на Недялков за 20 536 лева за неспазено предупреждение. ДАНС би трябвало да заплати към 3300 лева такси и разходи.  

В последна сметка Недялков е уволнен дисциплинарно и по тази причина махането му от организацията предстои на правосъден надзор, одобряват градските съдии Любомир Василев, Калина Анастасова и Десислава Алексиева. Решението за уволнението на Недялков е стимулирано с писмо на шефа на ДАНС, че има създадено отрицателно публично мнение и уронване на престижа и престижа на ДАНС, както и наклонност на сензитивен спад в оперативно-издирвателната и информационно-аналитичната активност " през последните няколко години ", за което носи отговорност и Недялков. Затова ДАНС би трябвало да потвърди, че Недялков е направил тежко нарушаване или системно несъблюдение на служебните отговорности, или че е накърнил престижа на организацията.

В случая обаче няма данни и даже ясни изказвания за конкретни дисциплинарни нарушавания, а единствено общи констатации за негативно обществено мнение и уронване на престижа и престижа на ДАНС, добавя съдът. Само неналичието на претекстове е достатъчна уволнението да бъде анулирано.

Освен това ДАНС не е показала убедителни доказателства за тези общи изказвания за осъществени дисциплинарни нарушавания, а е приложила документи от служебно досие, съгласно които Недялков многократно е награждаван от ръководителя на ДАНС и от основния прокурор. Приетата от съда извадка от разбор на активността на ДАНС също не съдържа данни за съответни и отговорно осъществени нарушавания от Недялков. Налага се изводът, че уволнението е незаконосъобразно и Недялков би трябвало да се възстанови на заеманата служба, защото 5-годишният му мандат, който стартира от 26 юли 2018 година, все още не е изминал, се споделя в решението на градските съдии, предава " Сега ".

То не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния касационен съд. В регистрите няма данни това да е сторено - нито от Недялков (на който не е присъдено цялото желано от него обезщетение), нито от ДАНС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР