Уволненият доцент Мартин Осиковски може да се върне на работа

...
Уволненият доцент Мартин Осиковски може да се върне на работа
Коментари Харесай

УНСС ще върне уволнения доцент, ако той докаже думите си

Уволненият доцент Мартин Осиковски може да се върне на работа в УНСС, в случай че показа " и най-малкото доказателство " за извършeна пропаганда там на 2 април. Това излиза наяве от особено изказване на ректора проф. Димитър Димитров през днешния ден. Няколко часа по-рано тематиката бе коментирана и от прeмиера в оставка Бойко Борисов, който отхвърли да е пропагандирал, единствено наминал, без да влиза.

Това в резюме е най-новото развиване на абсурда, който се вихри от няколко дни с университета. Сагата започва на 2 април, два дни преди парламентарния избор, когато Борисов навести рекламно вуза. Преподавателят от Катедра " Медии и публични връзки " доцент Мартин Осиковски се възмути шумно във " Facebook " от предизборната пропаганда в образователното заведение и подаде оставка от заеманите от него управителни постове. Остана редови учител. След това бе принуден да написа пояснения, само че той не го направи. В резултат на 21 април бе уволнен дисциплинарно от ректора Димитров. Мотивът: " Уронване на престижа на вуза ". После в отбрана на Осиковски се надигна голямо общекствено отвращение, включително от студенти и преподаватели в УНСС.

 

" УВОЛНЕНИЕТО Е ЗАРАДИ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ "

Декларацията на Димитров от през днешния ден е обширна. В нея се споделя:

" Дисциплинарното уволняване на доцент Мартин Осиковски е във връзка негови погрешни изказвания за политическа пропаганда в УНСС или пропаганда, проведена от УНСС. Неверните изказвания са, че на централния вход на УНСС са употребявани партийни знаци на политическа партия, както и че при визитата на министър-председателя на 2 април 2021 година е осъществяван, по думите на доцент Осиковски, „ политически агитпроп “.

На базата на тези погрешни изказвания доцент Осиковски инициира медийна акция против УНСС, като крайният резултат бяха десетки отрицателни изявления за нашия Университет.

За мен тези обвинявания са доста съществени и аз не мога да остана безразличен – както и доцент Осиковски споделя: „ законите на Съвестта не ми разрешават да подмина това с нехайство – иначе не мога “.

Съгласно процедурите по Кодекса на труда желаех документално пояснение от доцент Осиковски, с искане да показа доказателства за своите изказвания. Такива доказателства не бяха показани. На базата на тези пояснения и след преценка на всички условия по този проблем, свързани с положителното име на Университета и преданост към работодателя, на 21 април 2021 година взех решение за дисциплинарно уволняване според Кодекса на труда.

До момента съм дал десетина изявленията по тематиката за разнообразни медии, в това число и няколко малките екрани. Не се укривам и не страня тематиката. За разлика от доцент Осиковски, навреме съм уведомил за решението си академичната общественост в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си самичък и не се укривам зад групови решения. Решението ми не е прочувствено, не употребявам обидни квалификации и манипулативни подмятания. Не се въздействам от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, обстоятелствата и закона.

Уважавам професионалните и човешките качества на доцент Осиковски и по тази причина желая ясно да заявя – неговото уволняване по никакъв метод не е обвързвано с изложение на политически възгледи или ограничение на свободата на словото. Свързано е само с неговите погрешни изказвания за политическа предизборна пропаганда на територията на Университета.

В нашия Университет при всяка изборна акция има десетки претенденти от разнообразни политически партии, настоящи политици и заемащи държавни постове. Това в никакъв случай не е било и няма да бъде проблем в академичната гилдия, където царува дух на приемливост и схващане към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме потвърдили, че насърчаваме обществения разговор, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в университетския живот на УНСС.

Уважавам всички, които показаха мнение по този в действителност сериозен проблем, макар съществуването на обидни квалификации, които надалеч надвишават положителния звук. Давам си сметка за отзвука. Но когато приказваме за истината, морала и съвестта, би трябвало да отидем до дъно. Моята съвест и морални правила не ми разрешават да отмина с лека ръка тежките погрешни изказвания и обвинявания за политическа пропаганда на територията на Университета, отправени от доцент Осиковски.

Публично приканвам доцент Осиковски да показа доказателства за своите изказвания (аудиовизуален материал или решения на способен държавен орган)  – само че не колажи, и не фотоси от 2019 година, а същинските обстоятелства от 2 април 2021 година

Ще преразгледам решението си за уволнението единствено при едно- само изискване – когато доцент Осиковски показа и най-малкото доказателство за реализиране на предизборна пропаганда,  според законите и Конституцията на Република България.

В края на това изказване желая да осведомявам всички, че според решение № 211-НС, София 23 Изменник на родината, 03.04.2021 на способния орган по изборите, а точно Районната изборна комисия, във връзка сигнал от госпожа Мария Илийчова Георгиева, прокурист на КП „ Изправи се! Мутри вън! “, предизборна пропаганда в УНСС няма и сигналът е оставен без почитание ".

 

" ЗАЩО НИ ЗАБЪРКВАТ? "

Борисов пък засегна тематиката на  с няколко членове на кабинета в оставка и кандидат-премира на ГЕРБ Даниел Митов. С типичния си сленг той се обърна кам просветния министър Красимир Вълчев: " Искам да те помоля нещо, щот` в последните дни, по този начин се подвигна една тематика по която нямаме ник`ва виновност ".

И изясни по какъв начин преди време държавното управление е помогнало на УНСС с 12.5 млн. лева за дотъкмяване на един корпус, който е станал прелестен. Самият Борисов имал няколко предложения за разкриване и отказал. Но една заран, " когато отивахме да отваряме суперкомпютъра в парка, минахме начело пред института - спряхме извън, единствено ректорът пристигна. И извън, без да стъпиме вътре, камо ли да правиме пропаганда, само пожелах триумф на преподавателите и студентите ".

" Защо желаят да ни забъркат в тази тематика. Затова че сме спрели, както всеки може да спре пред този факултет както всеки може да стопира и да си го изкоментира и снима. Ако това желаят да ни забранЪт - извинявайте. Нито познавам доцентите, нито професорите, нито желая да бъдеме забърквани. Много други партии правеха пропаганди във вузовете, ние единствено им строяхме салони зали аули, оборудвахме ги ", добави Борисов.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР