Увеселителните паркове са място за чудеса, Място, което сбъдва мечтите

...
Увеселителните паркове са място за чудеса, Място, което сбъдва мечтите
Коментари Харесай

Увеселителните паркове, които оставиха тъмна следа в историята

Увеселителните паркове са място за чудеса, Място, което сбъдва фантазиите както на дребните деца, по този начин и на възрастните търсачи на мощни чувства. Тези великански, цветни площадки за игра са известни дестинации за фамилни ваканции и празнуване на детски рождени дни. На пръв взор увеселителните паркове са изпълнени с наслада и неспокойствие.

Посетителите имат цялостно доверие, че техниката на атракционите подсигурява тяхната сигурност и че фирмите, ръководещи парковете, вземат всички защитни ограничения. В края на краищата, те не биха имали право да работят, в случай че съществуваха някакви опасности, нали?

Всъщност, макар напъните да се потулят разнообразни кавги и произшествия, увеселителните паркове по целия свят са били подвеждани под отговорност за ужасяваща немарливост, постоянно водеща до загуба на почтени животи.

Предстои да разгледаме няколко такива случаи, подбрани от
 а
Парк "Страната на чудесата на Джилиан " - 2022 година

Наскоро 62-годишен служащ умира след рухване на известния пристан "Gillian's Wonderland " в Ню Джърси. В изказване на президента на увеселителния парк Джей Джилиан се показва, че служащият е бил на асансьор, преди да получи "фаталният удар " на 2 май.

"С горест оповестяваме, че чиновник на подизпълнител, работещ на асансьор в Gillian's Wonderland Pier, е претърпял съдбовен удар в понеделник сутринта ", написа Джилиан. "Сътрудничим на всички способени органи за задълбочено следствие на повода за този драматичен случай ", добави той. "Когато получим повече информация, ще я предоставим. "

Джилиан е и кмет на Оушън Сити и се кандидатира за преизбиране, а в обява на страницата на акцията му беше оповестено, че краткотрайно ще преустановят дейностите по акцията.

Dreamworld, Австралия - 2016 година

Увеселителният парк Dreamworld е ситуиран на австралийския Голд Коуст в Куинсланд. Всяка година той приема към един милион гости, най-вече деца и фамилии.

През 2016 година обаче занимателният ден се трансформира в покруса, когато известното влакче Thunder River Rapids се поврежда. Два от саловете се блъскат един в различен, вследствие на което единият се преобърща и смаза хората вътре.

Две деца оцеляват, само че четирима възрастни умират съвсем незабавно. Продължително следствие стига до заключението, че управническият екип на Dreamworld е отговорен и не е подхванал нужните ограничения, с цел да обезпечи сигурността на атракциона.

В съда стана ясно, че Dreamworld не е правил рутинна оценка на сигурността на атракциона повече от 30 години преди случая. На компанията беше наложена санкция в размер на 2,5 милиона щатски $.

Случаят въодушевява въвеждането на ново наказателно закононарушение за непредумишлено ликвидиране в индустрията в щата Куинсланд. Въпреки това Dreamworld не може да бъде упрекнат със задна дата за четирите изгубени живота.

Увеселителен парк Канкария, Индия - 2019 година -

През 2019 година в увеселителния парк Канкария в Индия се случва един от най-страшните произшествия, които можете да си визиите.

Увеселителният парк край езерото, ситуиран в Ахмедабад, разполага с дребен избор от влакчета и атракциони. Един от тяб бил атракцион в жанр махало, който люлеел посетителите от една страна на друга, до момента в който те са привързани към седалките си в кръгова групировка.

На 14 юли 2019 година феновете с смут виждат по какъв начин главната шахта се разцепва, до момента в който атракционът е в цялостен ход, и 31 пасажери се сгромолясват на земята, заклещени в седалките си. Двама души умират, а останалите 29 били съществено ранени.

По-късно излиза наяве, че 10 дни преди случая управлението на парка е направило одит на сигурността. Докладът заключава, че 11 от 23-те прегледани атракциона са имали обилни механични проблеми. Не е изненадващо, че атракционът, който се срутил по-малко от две седмици по-късно, е бил маркиран в този лист.
 а
Аквапарк Schlitterbahn, Съединени американски щати - 2016 година

В аквапарка Schlitterbahn в Канзас Сити се намира една изключително рискова атракция. Водната пързалка Verrückt е открита през 2012 година и се популяризира като най-високата водна пързалка в света.

Точно наречена, думата Verrückt на немски значи "луд ". Височината на пързалката е 52 м, което е почти 17 етажа. На Verrückt пасажерите на салове се спускат по отвесна стрела със скорост 113 км в час.

Конструкцията на пързалката я прави извънредно рискова. Седмица преди откриването на пързалката в разрушителен отчет на инженерна компания се споделя, че е "гарантирано, че саловете от време на време ще се издигат във въздуха по метод, който може да докара до тежки пострадвания или гибел на пасажерите ".

Action Park, Съединени американски щати - 1978-1996 година

Откъде да стартираме? Водният парк във Върнън, Ню Джърси, отваря порти през 1978 година и бързо си печели прозвището "Паркът на случаите ".

Трудно е да си представим, че някой различен увеселителен парк в историята е бил толкоз зле планиран. Ето единствено няколко от вълнуващите атракции, на които са се радвали гостите на Екшън парка, съгласно History.com: "Затворена водна пързалка с цялостен цикъл, в който клиентите се оказваха с окървавени носове. Атракцион на колела без спирачки, който се спускаше по писта от бетон и стъклопласт. Сладководен басейн с великански талази, които изискваха от спасителите да избавят над две дузини хора дневно. "

Алпийската пързалка, която един от гостите разказва като "гигантска писта за скъсване на кожата на хората, маскирана като детска атракция ", е причина за минимум 27 пострадвания на главата и 14 фрактури на костите. Басейнът с приливните талази беше нападателен и провокира доста произшествия, защото вълна след вълна се разбивали над главите даже на най-високите посетители.

До окончателното затваряне на парка трима души се удавили в този басейн. Екшън паркът е дефинитивно затворен през 1996 година след шест смъртни случая и безчет пострадвания.

Wet 'n Wild, Съединени американски щати - 1994 година

Водният парк Wet'n Wild в Орландо беше водещият парк на франчайза. Той е учреден от основателя на SeaWorld и е открит през 1977 година Най-известната пързалка, наречена "Черната дупка ", представлявала компактно затворен черен тунел, който билтъмен от вътрешната страна. Гостите прекосявали през пързалката на плувка за двама души.

През 1994 година един човек е тежко ранен на пързалката, откакто е ударен от нещо в тъмното. Когато излязъл от пързалката, краката му били парализирани, а с цел да се възвърне, трябвало да му слагат железна пластина във врата. Той съди парка за 1,73 милиона щатски $ и печели. В съда Wet 'n Wild декларира, че не знае за никаква заплаха.

Няколко чиновници на парка обаче свидетелстват, че хората непрекъснато засядат, само че че политиката им е да изпращат идващия преди да се уверят, че предходният посетител е напуснал безвредно пързалката. Това означавало, че гостите постоянно се блъскали един в различен в тъмното и получавали пострадвания. Wet n' Wild Orlando е затворен през 2016 година

The Derby Racer, Съединени американски щати - 1911 година

An excellent chronological history of the evolution of "Dark " Amusement Park rides (lots of great vintage photographs too).
— Arthur David Spota
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР