Увеличението на цената на тока за бизнеса обслужва намерението за

...
Увеличението на цената на тока за бизнеса обслужва намерението за
Коментари Харесай

Доклади за дебили *

Увеличението на цената на тока за бизнеса обслужва желанието за рестарт на плана АЕЦ " Белене ". Това счита доктор Петър Кърджилов по една от наболелите тематики в енергийния бранш. И се аргументира в детайли за какво е такава гледната му точка в идващите редове.
Публичната операция по тематиката за рестарт на плана АЕЦ " Белене " е доста сходна на тази за " втория въжен превоз " и " третия пол ", като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лв. и слагане на живота и здравето на българи и румънци в действителен риск. В първа част на този текст разгледах метода, по който министър Теменужка Петкова и БЕХ се пробват да ни пробутат един непросветен отчет, излизащ от Българска академия на науките, само че с анонимни създатели. Разказах за част от грешките, погрешните данни и операциите в творението на Българска академия на науките. Обсъждане на този абсурден отчет сред неговите критици и анонимните му и до през днешния ден създатели към момента, към този момент повече от месец, не се случило в малките екрани с народен ефир. В медийния дневен ред обаче влезе по-горещата енергийна тематика за шоковото увеличение на цената на тока за бизнеса.
Като експерт по обществена връзка при опасности и рецесии от няколко години проучвам публичността на тематики, свързани с високо рискови за жителите индустриални планове и уреди, в това число нуклеарните. Наблюдавам последователността и съвкупността от събития, както и основните настоящи лица в медиите по двете тематики – рестартирането на АЕЦ " Белене " и растежа в цената на тока за бизнеса. Ето по какъв начин се развиха новините за АЕЦ " Белене " и спекулативното увеличение на цената на тока за бизнеса във времето от средата на декември насам.
Стратегия за национална неустановеност
След като Българска академия на науките получи съществени обвинявания в осъществяване на поръчка на държавното управление и нейният началник проф. Александър Тасев изиска на 3 декември от БЕХ позволение да разгласява отчета и 20 дни преди този момент издание да стане факт – на 12 декември, научихме, че построяването на нова атомна централа е включено в обновената Стратегия за национална сигурност, призната от Министерски съвет. Значи, съгласно мъдрите ни ръководещи строителството на нова атомна централа в сеизмична област (разломът " Вранча " ), във време на световни терористични офанзиви, на военни дейности единствено на 1400 километра от нашата територия (Сирия), заробваща данъкоплатците с милиарди, засилваща енергийната взаимозависимост на страната ни от Русия и в несъгласие с европейските енергийни политики, " има стратегическо значение за националната ни сигурност ". Може би държавното управление е решило, че положителното дело по експорт на ток за всички нуждаещи се ще омилостиви вражеските сили да не атакуват България и Майката природа да не провокира трусове? Този цялостен парадокс в тактиката демонстрира до каква степен ръководещите действително ги е грижа за националната сигурност и до каква степен се управляват от ползите на народа. И едно отклоняване: забавно кой рационален и сериозно мислещ човек може да има доверие в ръководещи, приели Стратегия за националната сигурност, която съдържа дълбокото философско просветление: " Организираната престъпност образува предпоставки за пораждане на корупция и се възползва от нея ".
Още един отчет за дебили
Когато на 3 януари беше оповестена тази 1/3 отчет на Българска академия на науките (две елементи с общ размер от 367 страници, като цялостният размер беше разгласен, че е 1000 страници) националните медии, в това число публичните Българска национална телевизия и БНР, не проведоха никакъв спор по текста.
На 26 януари обаче ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев показа в предаването " Лице в лице " по bTV нов отчет в поддръжка на построяването на АЕЦ " Белене ", този път с акцент за присъединяване на страната, тоест с нашите пари. В същия ден в Народното събрание гостува генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг, която държала вдъхновяваща тирада пред депутатите по какъв начин България трябвало да форсира построяването на втора атомна централа. Госпожата изнесла презентация на същия този отчет в парламентарната комисия по енергетика и пред министър Теменужка Петкова.
Богомил Манчев се похвали, че отчетът е писан от интернационалните специалисти от Виенския център за нуклеарна подготвеност. Факт е обаче, че имена на създатели и на този отчет няма, а текстът стартира с " декларация за отвод от отговорност ". Дори незадълбочен прочит на документа от неспециалист навежда на мисълта, че текстът е авторство на хора от самата " Булатом ", които естествено имат голям финансов интерес от строителството на атомни централи.
Според текста на " интернационалните специалисти " " районът на Югоизточна Европа продължава да страда от дефицит на сила и се нуждае от налична и надеждна електрическа сила за обезпечаване на своя базов товар ". Това изказване е погрешно. Както видяхме в първата част на " Доклади за дебили ", в България до 2040 година вътрешното търсене е уравновесено.
Ето какви са трендовете при по-големите ни съседи. За 9 години (2006-2015) общата конфигурирана мощ на ВЕИ в Гърция е повишена от 3912 МВт до 8189 МВт, т.е. имат растеж приблизително 474 МВт за година. За същия интервал в Турция общата конфигурирана мощ на ВЕИ е повишена три пъти – от 13234 МВт до 31694 МВт - междинен растеж от 2051 МВт годишно. Само през 2016 година конфигурираната мощ на вятърните генератори е повишена с 1363 МВт, достигайки 6081 МВт. Турция възнамерява също построяването на две атомни централи – АЕЦ " Аккую " и АЕЦ " Инеада ". През 2016 година Румъния съумя да обезпечи 42% от електропотреблението от ВЕИ. През май 2017 година Сърбия стартира построяването на 483 МВт нови вятърни мощности. Точно преди една година Международната организация за възобновима сила (IRENA) разгласи, че капацитетът на производството от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа, в частност и в България, остава неизползван. Според IRENA страната ни има капацитет от 18 ГВт за сила от вятър, 6 ГВт от слънце, 1 ГВт от биомаса и 1,6 ГВт хидроенергия. Освен всичко това, в целия район, както и в цяла Европа и света, се покачва енергийната успеваемост и понижава потреблението. Докладът на " Булатом " повтаря също кухите опорни точки от този на Българска академия на науките за " основни доходи от експорт " и " евентуално застрашени от затваряне мощности ".
Анонимните създатели на новия " интернационалния " отчет в поддръжка на АЕЦ " Белене " слагат необикновен акцент върху обстоятелството, че имаме към този момент платено съоръжение и развиват сюжетите какво може да се прави с него – да се продаде за скрап, да се продаде на друга страна, да се инсталира в АЕЦ " Козлодуй ", да се построи на площадката на АЕЦ " Белене " с непознат вложител и от страната, като горещо предлагат последния вид. Невярно е изказванието, че реакторното съоръжение е проектирано и създадено особено за площадката на АЕЦ " Белене " и не може да се инсталира в други централи. И някак разсеяно пропущат също по този начин да отбележат обстоятелството, че цената на оборудването е към 1/10 от цялата нужна сума за градежа, без да включваме парите за геоложко вместилище за отработеното гориво и извеждането от употреба.
В частта за рисковете да вземем за пример са включени диаграми с незнайно авторство и входящи данни. Изобщо не се загатва за сериозния сеизмичен риск – разломът Вранча. Още в края на 80-те години на предишния век български и съветски учени дават мненията си, че на тази площадка АЕЦ не би трябвало да се строи. Същото е записано и в заключението на Бялата книга на Българска академия на науките от 1990 година, в която вземат участие 85 учени и специалисти. Имена на последните са написани в книгата, за разлика от анонимните отчети за дебили, които ни пробутват държавното управление, Агнета Ризинг и нуклеарната мафия у нас.
В предаването " Лице в лице " Богомил Манчев изговори един куп погрешни приказки. Опита се да направи внушението, че няма огромна разлика сред поемането на риска от повреда от страната и държавната финансова гаранция за строителство на АЕЦ. Излъга, че такава гаранция не се отразява на бюджета на страната. Изкара АЕЦ " Козлодуй " като отлична централа във финансов проект, на истината е, че тя има отсрочени решения за милиарди - да вземем за пример неналичието на всевъзможен проект и пари за геоложко вместилище за високо дейните боклуци. Каза, че нямало банкрутирала АЕЦ на никое място по света, което е изцяло погрешно. Само в Съединени американски щати има 23 изоставени в друга степен на създаване атомни централи, включващи над 100 реактора и погълнали десетки милиарди долари. Манчев излъга, че реакторите за АЕЦ " Белене " са най-модерните, че сме щели да изпаднем в енергиен колапс и да внасяме сила след затварянето на Топлоелектрическа централа и така нататък На въпроса за какво се е случило ударното повишение на цената на тока за бизнеса, притежателят на " Риск Инженеринг " изговори нещо за разбъркване на борсовата цена с цената на авансово купена електрическа енергия и въобще не даде явен отговор. Заяви обаче, че това е изцяло обикновено, тъй като търговците на ток имали загуби.
Повишаването на цената на тока и връзката с АЕЦ " Белене "
Едва ли е останало подозрение в някого, че пазарът на електрическа енергия се манипулира и увеличението на цената на тока за бизнеса е спекулативно. Същото показа два дни и самият ръководител на Комисията по енергетика Делян Добрев. Досега не се потърси обаче сериозен отговор на въпроса за какво беше подхваната тази нечиста сделка. Отговорът на този въпрос се крие от една страна във времевото съвпадане на тематиките – рекламирането на АЕЦ " Белене " с втори отчет и повишението на цената на тока за бизнеса, около което се промъкна и страхът от увеличение на цената за семействата. От друга страна, следим припокриване в обществените изяви на едни и същи лица, по едно и също време радетели за рестарта на АЕЦ " Белене " и бранители на закономерното съгласно тях повишение на цената на тока.
Едното такова лице е Богомил Манчев, който твърди, че 130 търговци на ток били на загуба. Реално обаче огромните търговци на ток у нас, съгласно думите на Делян Добрев, са към 10, които обаче не се споделят кои са. Преди дни разбрахме, че били, не 10, а трима, които отново не се споделиха. По моя информация доста евентуално е един от тези трима да е дъщерната компания на " Лукойл " GVI, която неотдавна е купила няколко по-малки компании търговци. Логично от тук би следвало една огромна съветска корпорация да спомага на друга такава за плана ѝ у нас – " Лукойл " на " Атомстройекспорт ". Схемата е ясна: повишението на цените води до публично мнение в поддръжка на строителство на нова АЕЦ, като десетилетия у хората е насаждана лъжата, че АЕЦ значи на ниска цена ток.
Другият бранител на АЕЦ " Белене " и на увеличението на цената на тока е Атанас Тасев, който в присъединяване си в утринния блок на БНТ1 " Денят стартира " на 31 януари не можа да изясни нито за какво в България няма обикновено функционираща борса при остатък на електрическа енергия, нито за какво едни търговци са привилегировани пред други.
Спекулативното нарастване на цената на тока провокира предприемането на спешни ограничения от премиера. Докладите за дебили обаче, както и неналичието на бистрота във всички сфери, ще не престават дотогава, до момента в който ръководещите обслужват ползите на олигархията. Затова и едното от трите претенции на митинга в отбрана на Пирин е разкриването на действителния притежател на концесионера на Ски зона Банско " Юлен ". От нас, жителите, зависи до по кое време и по какъв начин ще се оставим да ни лъжат и да ни мислят за дебили.
Автор: доктор Петър Кърджилов
Авторът е специалист връзки с обществеността в ИЕФЕМ - Българска академия на науките, експерт по обществена връзка на проблеми, опасности и рецесии, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на Политическа партия " Зелените ". Работи и като публицист на свободна процедура. От 2007 година изследва обществената връзка в региона на нуклеарната енергетика.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  Доклади за дебили (Част I) * Доклади за дебили (Част I)*  България - беззъбото куче, представящо се за районен водач България - беззъбото куче, представящо се за районен водач  Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи? Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи?  Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия  Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Каракачанов за Ихтиман: За следващ път п...
" Двама служители на реда са нападнати на 5 февруари от една група роми и е имало акция на полицията за търсене на 4 лица. От една страна се т...
Екологичен потенциал изиска оценка на промяната сред зимно и... Борисов е бил във ВМА, сложили му инжекц... Обувките на българските служители на реда и пожарник... Вижте какво значи, когато сънуваме няко... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 9 февруари
Овен Този петък ще ви се коства, че всичко става прекомерно бързо. Всъщност в живота постоянно се случва по този начин. Вие нямате виновност за това. При...
Патрулки гонили първата дама в столичен кв... Вятърът разбули мистерията същинска ли е к... Кола се вряза в камион на " Хемус ", трима д... Вижте коя фотография стана най-харесваната в и... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин няма да пристигна за 3 март, тъй като би...
Заради президентските избори в Русия през март Владимир Путин няма да може да се отзове на поканата на българския президент Румен Радев...
Евродепутатът Ска Келер в София: Брюксел п... Русия: Съединени американски щати не се борят против ИД, а търсят... Конституционният съд ще преценя Истанбул... Новините: Най-важното за деня, 8 февруари  www.expert.bg  Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, внимавайте Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал...  Dow Jones се срина с нови 1000 пункта Dow Jones се срина с нови 1000 пункта  Шестима българи стават милионери всеки месец Шестима българи стават милионери всеки м...  LG регистрира най-високите доходи в историята си LG регистрира най-високите доходи в история...  www.iwoman.bg  Начинът, по който седиш, издава каква си Начинът, по който седиш, издава каква си  ЛЮБОВЕН уикенд хороскоп за 10-11 февруари ЛЮБОВЕН уикенд хороскоп за 10-11 февруар...  Една зодия ще се ВЛЮБИ в хороскопа за 9 февруари Една зодия ще се ВЛЮБИ в хороскопа за 9...  SOS при сухи и напукани устни SOS при сухи и напукани устни  http://www.sportlive.bg  Спортът и мачовете по малкия екран през днешния ден Спортът и мачовете по малкия екран през днешния ден  НА ЖИВО: Церемонията по разкриване на Игрите в ПьонгЧанг (ВИДЕО) НА ЖИВО: Церемонията по разкриване на Игр...  Емери: Всички би трябвало да са признателни за финансовата мощ на ПСЖ и Сити Емери: Всички би трябвало да са признателни за...  Коутиньо и Ракитич пратиха Барселона на край Коутиньо и Ракитич пратиха Барселона на... Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани Известни с телевизионни изяви специалисти с рецензии по случая с похищение... 12 0 Доклади за дебили (Част II)*... 33 0 Очаква се посещаване на Меркел в Македония... 36

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР