Увеличението на такса смет в редица общини от следващата година

...
Увеличението на такса смет в редица общини от следващата година
Коментари Харесай

Увеличението на такса смет можело да се отложи

Увеличението на такса боклук в редица общини от идната година може да се отсрочи. Това се разбра, откакто излъченият за министър на околната среда от квотата на Вътрешна македонска революционна организация Нено Димов се срещна с депутати от партията на Красимир Каракачанов предишния петък в Народното събрание. На нея са били разисквани вероятни промени в Наредбата за реда и метода на установяване на размера на отчисленията при депониране на боклуци, които общините внасят всеки месец в Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).

Според наредбата от идната година общините трябваше да стартират да превеждат по 95 лева за звук депонирани боклуци. За съпоставяне - през тази година те внасяха по 57 лева за звук. Именно това фрапантно нарастване кметовете използваха като мотив за нарастването на локалните налози и такси за 2020 година

На срещата с министър Димов са били разисквани два разновидността за понижаване на таксата. Единият е нарастването до 95 лева на звук да става поетапно - на три стъпки до 2022 година Другият вид е за общините, които са изпълнили най-малко един от критериите за оползотворяване на отпадъците - за преработване или за компостиране на биоразградимите боклуци, тази такса да бъде понижена на половина.

Досега, с цел да не заплащат цялостния размер на отчисленията към Регионална инспекция за опазване на околната среда, общините трябваше да извършват избрани цели както за преработването, по този начин и за компостирането на битовите боклуци. " Повечето от общините са изпълнили най-малко единия от тези критерии ", споделя пред capital.bg депутатът Искрен Веселинов. От министерството на екологията цитират данни на Изпълнителната организация по околна среда за 2018 година, съгласно които 38 общини са изпълнили задачите за преработване, а към 195 - задачите за компостиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР