Увеличението на минималната работна заплата ще се начисли върху цените

...
Увеличението на минималната работна заплата ще се начисли върху цените
Коментари Харесай

Инфлацията скача след ръста на минималната работна заплата

Увеличението на минималната работна заплата ще се начисли върху цените на стоките и услугите и ще докара до по-висока инфлацията през идната година. Това сочи изследване на Българската стопанска камара. Според бизнеса дебатите по бюджета са с преместен фокус върху приходите, вместо върху вложенията с добавена стойност. По размер на ивестициите в нововъведения, България остава на последно място в Европейския съюз.
Прочетете още
Заложеният растеж на минималната работна заплата през идната година ще увеличи цената на труда и разноските на работодателите за хонорари, а това ще се отрази по веригата, сподели ръководителят на Стопанската камара Добри Митрев.

" Това, несъмнено, в директна връзка с цените на стоките и услугите. По- огромната част от икономическите оператори трансферират тези по-високи разноски за труд в цените на своите артикули и услуги, което пък се отразява на инфлацията ", добави той, представен от БНР.

Освен върху инфлацията и приходите, нарастването на минималната работна заплата може да докара до редуциране на личен състав при работодатели, които не могат да устоят на натиска на растящите приходи. Според икономическия консултант на камарата Щерьо Ножаров този резултат е резултат от объркания метод към бюджета.

" На бюджета се гледа като един банкомат, който би трябвало да бъде изтръскан, с цел да се усилят приходите на обособени категории хора. Номиналното нарастване на приходите води до все по-ниска покупателна дарба на от ден на ден хартиени знаци в джоба, което води до нулев резултат действително ".

С приобщаването ни към еврозоната ще се наложат и данъчни промени, освен в данъчните ставки, само че и в данъчната основа, считат от бизнеса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР