Увеличение на броя започнали работа безработни през март отчита административната

...
Увеличение на броя започнали работа безработни през март отчита административната
Коментари Харесай

Над 150 хиляди са регистрираните безработни в Агенцията по заетостта

Увеличение на броя почнали работа безработни през март регистрира административната статистика на Агенция по заетостта. През третия месец на годината те са 16 107 – с 2 911 повече от февруари 2023 година Работа посредством бюрата по труда откриха и 429 лица пенсионери, учащи и заети.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 18,2%, следват тези в търговията – 13,2%,  хотелиерството и ресторантьорството – 9,6%, държавното ръководство – 8,9%,  селско, горско и рибно стопанство  –8,3%, хуманното опазване на здравето и обществената работа – 5,5%, строителството 5,1% и други.

1 517  безработни от рисковите групи са назначени на субсидирани работни места.

Агенция по заетостта регистрира 152 230 регистрирани безработни, които са с 3 298 лица или с 2,1% по-малко от месец февруари. При тази бройка нивото на записана безработица през март е 5,4%*.

Броят на новорегистрираните безработни през март се усилва с 1 898 по отношение на февруари 2023 година Според регистрираните данни те са 20 096 лица.

Най-търсените от бизнеса специалности през март са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; личен състав, полагащ грижи за хората; продавачи; служащи в селското, горското и рибното стопанство; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и преносими съоръжения; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; помощници при подготвяне на храни и др.

*Равнището на безработица се дефинира като дял на записаните безработни лица от стопански дейното население на възраст 15-64 година, открито при Преброяване 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР