Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши училища. Минималният

...
Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши училища. Минималният
Коментари Харесай

Вдигат студентските стипендии със задна дата

Увеличават се стипендиите на студентите от държавните висши учебни заведения. Минималният им месечен размер се подвига от 85 на 120 лв.. Максималната стипендия от 180 става 200 лв.. Увеличението влиза в действие със задна дата от 1 юли 2023 година

Това планува признатото от Министерския съвет изменение и допълнение на Постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научните организации.

С него се покачват и стипендиите на студентите, които в годината на довеждане докрай на междинното си образоване, са признати в държавни висши учебни заведения по специалности от професионални посоки " Педагогика ", " Педагогика на образованието по... ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ", както и по предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия ". Те към този момент ще получават по 140, вместо досегашните 100 лв. на месец. От 300 на 400 лв. се подвига и оптималният размер на помощите и премиите.

За изплащането на увеличените стипендии от 1 юли са обезпечени 6 млн. лв. със Закона за държавния бюджет. Повишението се постанова поради непрестанно увеличаващите се разноски за прехрана на живот в резултат на инфлационните процеси от последната година и невъзможнос31а с месечетна стипендия да се обезпечи възнаграждение на най-малко част от потребностите на студентите. Последното нарастване на минималния и оптималния размер на стипендиите е влезнало в действие от летния учебен срок на образователната 2020-2021 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР