Увеличаващите се случаи на Covid-19 и на постъпванията в болници

...
Увеличаващите се случаи на Covid-19 и на постъпванията в болници
Коментари Харесай

Този път ще затворят и големите магазини

Увеличаващите се случаи на Covid-19 и на постъпванията в лечебни заведения ни стимулират да предприемем ограничаващи ограничения за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и ще продължат най-малко 10 дни, заяви през днешния ден здравният министър Костадин Ангелов на постоянен брифинг за разпространяването на Covid-19.

С редица предварителни увещания и разяснения по какъв начин рецесията с Covid-19 не би трябвало да се трансформира в част от предизборната акция и политическото пропагандно говорене Ангелов стартира с разясняването на новите ограничения. 

Това, от което родителите се опасяваха най-вече е реалност – образователният процес минава напълно в електронна среда.

Това важи за всички учебни заведения, детски градини, ясли и висши образователни заведения, като се изключи някои на практика занятия в медицинските специалности, както и държавни изпити. 

Преустановяват се визитите във всички заведения за хранене и забавление, позволяват се единствено доставки за дома и офиса. Всички юридически лица, които ръководят местата за хранене в хотелите, следва да провеждат активността си по метод, който обезпечава изхранването на гостите по стаите.

Преустановяват се визитите в игралните зали и казина.

Спира се активността и на фитнеси и спортни зали и плувни басейни.

Преустановяват се визитите във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни артикули с чиста комерсиална повърхност над 300 кв. м. Това значи, че тези огромни магазини, които събират опашки от хора на касите си, що се касае за един средносилен митинг, ще се наложи да затворят порти. Изключение се позволява за обектите, предлагащи хранителни артикули, представляващи магазини вид супермаркет и хипермаркет.

Преустановяват се визитите на търговски центрове, представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти, и търговски обекти вид мол, като се изключи магазините за хранителни артикули, лечебните заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, снабдители на платежни услуги, ателиета за химическо почистване, офиси на телекомуникационните оператори и други снабдители на съобщителни услуги в тях.

Преустановяват се конгреси, конференции, семинари, състезания, образования, тийм билдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма.

Събиранията и празниците от частен темперамент не би трябвало да включват повече от 15 души.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, театрални прояви, концерти, занятия на танцово, креативно и музикално изкуство и други

Всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за всички възрастови групи на закрито и намерено ще се организират без аудитория.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с проведен превоз и групови визити на туристически обекти. Забранява се и осъществяване на проведени всеобщи публични мероприятия навън – празненства, събори, фестивали и други сходни.

На всички пазари и борси се основава организация за еднопосочно придвижване и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1,5 м сред посетителите, работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриваща носа и устата.

Преустановяват се присъствените образователни занятия, включително практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на образование и други в учебни заведения и центрове за поддръжка за личностно развиване. Решението за прекосяване към образование в електронна среда от разстояние се взема от министър на образованието при изискванията и реда на закона;

Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни занимания и действия, действия по ползи, занимални и други за всички възрастови групи.

Преустановява се присъствения образователен развой във ВУЗ-овете, изключение се позволява за на практика извършения по клинични дисциплини; образователната практика; клиничен стаж; преддипломен стаж и държавни изпити на студентите по контролирани медицински специалности от посоки " Медицина ", " Дентална медицина ", " Фармация ", " Здравни грижи ", както и провеждането на държавни изпити във всички ВУЗ при прецизно съблюдаване на мерките;

Преустановяват се присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други

Преустановяват се визитите в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

" Целта на ограниченията е контролът, който имаме към сегашния миг върху епидемията, да продължи да бъде ефикасен със същите резултати, които реализираме досега, без да стигаме до всички тези неприятни мемоари, които имаме от месеци октомври и ноември ", министър Ангелов.

Всички ограничения ще бъдат разказани в заповед, която ще бъде оповестена през днешния ден на уеб страницата на Министерството на здравеопазването. 

 
София – един предупреден локдаун

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР