Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) едва ли ще бъде

...
Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) едва ли ще бъде
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Увеличение на МРЗ ще има негативен ефект върху заетостта

" Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) надали ще бъде в размера, в който синдикатите желаят. Но евентуално минималната заплата ще се усили с към 5-7% . Все още няма явен механизъм за определянето ѝ. Обикновено размерът се дефинира след разногласия сред синдикати и работодатели ". 

Това сподели пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на стопанската система и на труда и обществената политика (2001-2005 г.). 

По думите ѝ работодателите ще бележит следното нещо

" Редица браншове в стопанската система са мощно наранени от пандемията. Много бизнеси би трябвало да бъдат затворени. Българите настойчиво отхвърлят да се имунизират. Затова доста чиновници излизат в дълги болнични. Работодатели са принудени да затварят избран тип действия. Това се отразява отрицателно върху бизнеса. Като прибавим и огромния енергиен потрес, нарастването на минималната работна заплата ще има отрицателен резултат върху заетостта . Това би трябвало да бъде регистрирано. По-високите минимални заплати в комбиниране с всичко това, което изброих, ще доведат до стесняване на заетостта. Трябва да се търси баланс сред това хората да имат опция да посрещнат по-високите цени и да запазят работното си място ". 

В предаването " 12+3 " Шулева добави и коментар за помощта за бизнеса поради високите цени на тока :  

" Ще има закъснение в заплащанията поради нуждата от работещ парламент. Но бизнесът може да отрази в предвижданията си тези суми като условно обезпечени , а това ще се отрази по-малко върху цените на стоките, които създават ". 

Лидия Шулева изрази мнение и за настоящата политическа конюнктура . Според нея българите би трябвало да престанат да чакат да пристигна някой избавител, който да усъвършенства ситуацията в страната. 
" Това ни пречи да осъзнаем личната си отговорност. А тя е да отидем до урните, да пуснем своя глас за партията, която сме избрали, и да дадем опция да създадем законни болшинства, които да поемат отговорността за ръководството на страната. Всичко зависи от нас ". 

Интервюто с Лидия Шулева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР