Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване В банковия сектор се водят

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване В банковия сектор се водят
Коментари Харесай

Вместо в клон - по телефон


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
В банковия бранш се водят две тихи борби на един не толкоз забележим фронт - този на електронното банкиране. Първата е с навиците на клиентите - да ги приучат да употребяват цифровите нововъведения, което за по консервативните си е предизвикателство. А втората - сред банките за привличане на към този момент " покръстените " е-потребители.

През последните години банките вложиха много средства и старания да развият и наложат своите онлайн платформи (било през компютър или телефон) и в този момент са жадни за това да ги монетизират. А това значи повече приложимост, което да разреши минимизиране на човешкия фактор, а с него и усъвършенстване на разноските. За да се случи това, банките са все по-склонни да заложат на win-win тактика - да побутнат клиентите си към онлайн приложенията си с по ниски такси или разнообразни други бонуси. Плюс, че и пестят и време, а то съгласно клишето отново е пари.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Интернет банкирането към момента не може да измести изцяло ходенето до клона, само че покрива напълно услуги като преводи, заплащане на комунални отговорности, отваряне на депозитна сметка, а при някои банки и разкриване на депозити и кандидатстване за заем. В множеството случаи последното въпреки всичко постанова и вървене до остарелия банков клон.

Една интервенция - няколко нюанса
Когато се приказва за електронно и мобилно банкиране, в действителност става въпрос за една и съща интервенция, само че с леки нюанси - дали е през компютър или телефон. Реално това няма значение, защото таксите са идентични и през двата канала. По-скъпо е в клон. Положителното в последните години е, че много банки опростиха и улесниха откриването и регистрацията на мобилните си приложения и ги направиха самостоятелни от влизането и правене на настройки през компютър, още повече и за посещаване на място (какво да гледаме при избор - в карето ). Например преди година-две за инсталиране на мобилно приложение или просто онлайн версия банките издаваха документ.

Очевидно напъните по опростяване на процесите дават резултат, а и от ден на ден хора осъзнават преимуществото на интернет банкирането. Макар и да няма систематизирана статистика от самите банки, данните на Евростат демонстрират, че в случай че през 2016-2017 то е употребявано от 4-5% от клиентите, към края на 2018 година този % към този момент е 7. В него са включени хората, които са правили транзакции и други интервенции, както и проверявали сметките си онлайн (пасивно управление). Тук крайното число е на база анкети и коректността му може да бъде подложена на подозрение от някои банки.

Въпреки покачването на каузи страната има доста да гони междинното равнище за Европейски Съюз - 54%, да не приказваме за топ страните по този индикатор като Норвегия, Дания и Финландия, които са с индикатор над и към 90%. Дори другите страни на опашката с най-нисък индикатор като Гърция са с 27%, а тези, с които България имаше еднакъв старт преди 30 години, като балтийските през днешния ден имат дял от 60-80%.

Ножицата на цените
Както казахме, банките имат тласък да усилват онлайн клиентите си, защото това им икономисва разноски за поддържане на личен състав и в един миг при струпване на сериозна маса може да им разреши да се разделят с част от клоновата си мрежа, която, като се изключи че е тромава, е по-скъпа за поддържане. Затова и главната им тактика за привличане на онлайн клиенти е през възстановяване на електронното банкиране и поддържане на ниски такси там. Този фронт до някаква степен е и късмет за по-малки банки да усилят потребителската си база, като развият конкурентни мобилни приложения и ниски такси, въпреки че цените при множеството са в тесни и мощно конкурентни граници към 1 лева и 0.5 лева според от банката, с изключение при Ти Би Ай банк, която е с най-ниски такси в обособените онлайн категории.

" Капитал " направи инспекция в цените на банките за няколко съществени и най-често употребявани интервенции, правени през интернет ( Виж таблицата в ляво ). Тя демонстрира огромната разлика в таксите сред онлайн банкирането и това в клон. Някои банки даже уголемяват ножицата сред клоново и онлайн банкиране. Като наклонността е при някой офлайн преводът да вземем за пример да нараства (Уникредит Булбанк, Експресбанк, ОББ) по отношение на есента, други понижават таксите за онлайн банкирането си (Токуда банк, Те–Дже Зираат банкасъ, Общинска банка). При разкриване на сметка обаче трендът е надолу - да вземем за пример Уникредит Булбанк е свалила таксата с 0.5 лева, а в случай че процедурата е онлайн, тя е безвъзмездна. Единствено ТЕксимбанк е вдигнала с по 1 лева откриването. При някои разликата сред оф- и онлайн такси е цели три и повече пъти (Уникредит Булбанк, Юробанк България, Банка ДСК).

При всички в бъдеще онлайн банкирането ще би трябвало да се преценява и с един различен фактор. В момента с изключение на между тях към този момент срещат усилена конкуренция и от финтек фирмите. А те, като се изключи че оферират много по-ниски такси и условия по някои транзакции, имат и доста по-интерактивни и комфортни приложения, най-малко когато приказваме за разплащания в страната и чужбина.Какво да гледаме при избор на банков аpp
Независимост - едно от най-важните неща е до каква степен мобилното приложение и онлайн банкирането са самостоятелни едно от друго, както и от потребността откриването им да става с вървене до банков клон - някои банки го изискват, при други може да стане непосредствено през уеб страниците им. Освен това при някои приложения, с цел да се реализира превод към сметка в друга банка, би трябвало да се влезе през браузър в електронното банкиране на банката, да се направи образец за заплащане и тогава да се употребява.

Достъп и отбрана - множеството приложения разрешават влизане в тях с пръстов отпечатък, а освен с ПИН и ключова дума. Това зависи и от опциите на телефона. При всички положения, с цел да се конфигурира и задейства една апликация, потребителят би трябвало да има сметка в банката и регистрация за електронно банкиране. Преди банките издаваха документ, който струваше време и пари, работеше под Windows, деляха интервенциите на дейни и пасивни (само справка). Сега документ не е необходим, а с цел да се обезпечи сигурността, която гарантираше той, към този момент има повече ограничения и инспекции за сигурност.

Безконтактно заплащане - това е най-слабо публикуваната функционалност в България, само че тъкмо тя е с голям капацитет да осмисли телефона като средство за разплащане.

Такси и комисиони - за тях е целият текст, само че отново да повторим - значимо е какъв брой по-ниски са те по отношение на потреблението на интервенции през банковия клон. Банките подтикват потребителите си да употребяват мобилните приложения, като понижават таксите за интервенции през тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР