Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Неугасващият IT мотор на Уолстрийт


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Как за 20 години Netflix промени филмовия бизнес

Някогашният стартъп чества с положителни индикатори за тримесечието
18 апр 2018
Акциите на редица софтуерни компании се сринаха
30 ное 2017
Сезонът на докладите - първи тест за ограниченията на Тръмп

Обещанията на новия президент на Съединени американски щати за данъчна промяна, основаване на работни места и вложения в инфраструктура провокираха изострен завой в пазарните настройки
20 яну 2017
FANG - инвестирай и разрушава

Фейсбук, Amazon, Netflix и Гугъл обилно награждават вложителите, до момента в който трансформират цели промишлености
11 ное 2016 Скандалът с Cambridge Analytica в края на март подложи на мощен напън акциите на Фейсбук, а от пазарната капитализация на обществената мрежа се заличаваха милиарди с часове. За малко това подкопа и доверието в някои други компании от софтуерния бранш и повдигна въпроса дали не загасва моторът на групите от петицата FAANG – един от главните фактори на растежа и любимци на Уолстрийт през последните години.

В основата на петобуквието са Фейсбук, Apple, Amazon, Netflix и Гугъл с нейната група майка Alphabet. Четири от тези пет компании са в топ пет (без Nеtflix) по пазарна капитализация в Съединени американски щати - позиции, които заеха на мястото на представители на обичайни промишлености като Exxon, General Electric и Citigroup, които единствено допреди няколко години преобладаваха върховете на фондовите пазари и си оспорваха лидерското място.

Без тях не можем

Колко са значими горните компании за Уолстрийт демонстрира и статистика на Marketwatch. Според нея към края на първото тримесечие фирмите от IT бранша са съдействали най-вече за растежа на необятния показател S&P 500. Лидер е Amazon е с 36.6%, втори е Microsoft с съвсем 13%, и Netflix с 12%.

В същото време корпорациите от обичайните промишлености, които бяха изместени от лидерските места по капитализация, работят в противоположна посока на показателя – Procter&Gamble, Exxon Mobile и General Electric способстват негативно с по към 7%. Все отново това до огромната степен се дефинира и от обстоятелството, че S&P е пазарно претеглен показател и взима поради капитализацията, а при петте компании от FAANG тя е 3 трлн. $.

Но хитовите компании се сблъскват с новите действителности и крият опасности, непознати до момента за вложителите. Точно подобен е и случат с СА и Фейсбук. Затова и докладът на компанията за първото тримесечие се чакаше с неспокойствие – той трябваше да покаже дали абсурдът се е отразил по някакъв метод на финансовите резултати (доколкото той избухна в края на периода). Числата обаче се оказаха повече от позитивни, а това върна импулса на борсовата търговия с акции на обществената мрежа. Останалите членове на борсовия квинтет също се показват извънредно добре, като се изключи Alphabet, където има някои терзания към маржовете на облагата.

Фейсбук разсея терзанията

Фейсбук несъмнено даде мотиви за позитивни страсти измежду вложителите. Основните им терзания, че абсурдът с CA ще докара до отлив на консуматори и рекламодатели, а оттова и до спад в приходите, се разсеяха. Към края на март обществената мрежа има 2.2 милиарда дейни месечни консуматори, което е нарастване с 13% по отношение на същия интервал на предходната година, а съгласно доклада 1.5 милиарда от тях влизат в обществената мрежа всеки ден. Приходите освен че не понижават, а даже порастват с съвсем 50%, с още по-голям ритъм се покачва и облагата. Отговорът на вложителите не закъсня и в първия ден след публикуването на доклада акциите на компанията се покачиха с 9%. В момента те обаче към момента са под историческия им връх от 195 $. Все отново оптимизмът може и да не е безконечен, защото абсурдът със злоупотребата на данни обгръща доста дребна част от отчетното тримесечие. Затова и идващите резултати ще са още по-важни.

Amazon няма спирачки

Финансовият доклад на Amazon сподели, че компанията като че ли няма спирачки. Групата, която от дълго време не е само чист онлайн търговец, уголемява интензивно портфолиото си. Amazon Prime - услугата й, която с изключение на гледане на видеосъдържание дава и редица цели на клиентите, се развива бурно. Компанията към този момент разгласи, че усилва месечния абонамент за нея, което е прекомерно евентуално да добави още към приходите й. Последните нарастват с 43% през първото тримесечие и към този момент са 51 милиарда $, а облагата пораства със 125% до 1.6 милиарда $. И двете цифри са над упованията на анализаторите и това докара до 7% повишаване на акциите й след издание на доклада. В момента компанията е втората по пазарна капитализация след тази на Apple, което единствено удостоверява очакванията на пазарите и вложителите.

Борсовата звезда на Netflix

Netflix несъмнено е една от най-ярките борсови звезди - от началото на годината акциите й са се повишили със 70%, а за 12 месеца - с над 100%. Компанията за видеострийминг непрекъснато притегля нови клиенти (а те са индикаторът, който вълнува най-вече инвеститорите) макар по-високата цена на услугите. За първото тримесечие тя е добавила 7.4 млн. нови консуматори при предстоящи 6.5 млн., като общият им брой към този момент 125 млн. (56.7 в Съединени американски щати и 68.29 по света). Това се трансферира и върху приходите, които порастват с над 40%, което съгласно управлението е най-високият ритъм в историята на компанията. От централата в Лос Гатос, Калифорния, възнамеряват да вложат сред 7.5 и 8 милиарда $ за наличие през тази година и да усилят маржа на облагата от 10% до 11%. Компанията печели от интернационалната си агресия, която способства за множеството нови клиенти. Netflix към този момент разгласи, че ще влага 1 милиарда $ за автентично наличие единствено в няколко европейски страни. Резултатите й бяха оценени от пазара и акциите й нарастнаха със 7% след оповестяването им.

Apple по пътя към трилион $

Производителят на iPhone също не разочарова, въпреки и да имаше някои предварителни терзания на Уолстрийт. А те идваха по неофициална линия от страна на азиатски снабдители за понижаване на поръчките за съставни елементи, от което се правеше изводът, че продажбите буксуват. Отчетът обаче оправда това изказване, и продажбите на iPhone моделите се подвигат с 2.9% през второто фискално тримесечие на компанията. Проблеми има с продажбата на най-скъпия iPhone X поради високата цена, само че пък точно тя оказва помощ приходите от целия телефонен сегмент да се вдигнат с 14%. По-евтините модели iPhone, които са на мода в разрастващите се пазари, също са помогнали за положителните резултати. Радост за вложителите беше и решението компанията да изкупи назад акции на стойност 100 милиарда $ в композиция с увеличените с 16% дивиденти. Така упоритостта на управлението да я създадат първата трилионна компания се движи по проект. В момента пазарната стойност на Apple e малко над 900 милиарда $.

Alphabet и хватката на конкуренцията

Компанията майка на неизбежния Гугъл - Alphabet, явно страда от конкуренцията и прави всичко, с цел да не изгуби битката. Групата, чиито артикули и услуги са всекидневно към нас (Gmail, YouTube, интернет търсачката и доста други), прави съществени вложения в необятен набор от компании, което е една от аргументите за стесняване на маржовете й на облага през първото тримесечие. Конгломератът обаче излиза надалеч от обичайния софтуерен бранш и се насочва с вложения към новите disruptive модели като Uber и Airbnb. Увеличават се и разноските за хардуер - сървъри и кабели, които да поддържат голямата мрежа на Гугъл и възходящия трафик в YouTube. Последният гълта и повече пари за права, телевизионни и маркетингови артикули. Само за тримесечието вложенията са малко над 7 милиарда $, при 2.5 милиарда година по-рано. Очевидно обаче тeзи капиталовложения се отблагодаряват както с растежа на облагата, по този начин и с приходите, които се покачват с 28%. Свитите маржове обаче са факторът, който лимитира по-бурния напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР