Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Инфлацията скача, лихвите не


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Цените на услугите покачват инфлацията до 2.2% през март

На месечна база има дефлация от 0.3%
16 апр 2018
Минималната заплата ще стигне 650 лева през 2021 година

Държавните финанси ще са на недостиг до 2019 година, усилват се главно настоящи разноски, а стопанската система ще пораства над капацитета си съгласно документ на Министерството на финансите
5 апр 2018
Пари за млади години

Детските влогове са с по-високи лихви и по-ниски такси, само че имат и някои непривлекателни особености
15 дек 2017 Ако живеете в София или някой по-голям град и водите релативно деен обществен живот, най-вероятно ви е направило усещане, че цените по заведения за хранене и заведения през последните месеци се покачват. Една от аргументите за това е и потокът от туристи в страната. Другият растеж е в цените на услугите и, несъмнено, на горива и отопление. При първите две логиката е ясна - по-голямо търсене, по-високи цени. Последното е подбудено и от растежа на стопанската система и заплатите, което покачва частното ползване. Тази наклонност е хваната и от данните за инфлацията през март, която на годишна база още веднъж стартира да се покачва и е 2.2%, въпреки и с дефлация от 0.3% на месечна база. Март е третият месец на повишаване на цените, откакто в края на предходната година имаше спад. Преди това статистиката регистрира рекордните за последните години 3% през ноември.

Реално или не

Според икономистите точно покачването на цените на услугите и нехранителните артикули са онази инфлация, която отразява икономическите действителности. Тази, която е предизвикана от котировките на петрола да вземем за пример, постоянно е провокирана от външни фактори и има по-голяма динамичност. Цените на бензина през днешния ден може да скочат, а на следващия ден да паднат. Цените на тока и газа пък са контролирани и постоянно зад тяхното установяване не стои пазарен фактор. Същото е с интернационално търгуваните хранителни артикули.

Инфлацията е значим знак, защото дава и по-голяма визия за действителната рентабилност на портфейла от вложения. Ако ги съпоставим с лихвите по депозитите, в случай че си държите парите по сметка в банка, облагата върху тях е негативна. Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че междинната рента по влогове в левове е... 0.13%. В доста случаи инфлацията е по-висока даже и от доходността по взаимните фондове - спадът на финансовите пазари през първото тримесечие понижи облагите от тях. Все отново последните се третират като дълготрайна инвестиция и спад за избран интервал не може да се приема за трайна наклонност.

Ниските лихви по депозитите накараха една част от семействата да се насочат точно към фондовете. Традиционният банков артикул обаче си остава желан за болшинството спестители. Например единствено семействата са подали нови 2.5 милиарда лева през предходната година и по този начин общата сума на депозитите им доближава 47.8 милиарда лева, а през тази нарастването продължава и общите депозити дружно с тези на бизнеса са 70 милиарда лева, което е над две трети от Брутният вътрешен продукт на страната.

Оттук накъде

Ще продължат ли да се подвигат цените? Да, само че не се чакат внезапни придвижвания в общата инфлация. За тази година се чака тя да се задържи към 2%. Такава е прогнозата и на Международния валутен фонд. От " Уникредит " чакат инфлацията в страните от съюза да се форсира, само че в България темпът ще остане един от най-умерените през идващите две години. Далеч под тези равнища обаче останат лихвите по депозитите, а в случай че има някакво оживление, то би трябвало да пристигна през идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР