Увеличава се интересът към произведения на изкуството с инвестиционна цел.

...
Увеличава се интересът към произведения на изкуството с инвестиционна цел.
Коментари Харесай

Носи ли доход инвестицията в произведения на изкуството

Увеличава се ползата към творби на изкуството с капиталова цел. Причината - тяхната цена нараства с времето и компенсира равнищата на инфлацията, показват специалисти. А това, че пазарът у нас е дребен, има и своите преимущества.
 
Пазарът за образно изкуство у нас към момента е дребен, а това разрешава да се сътвори хубава сбирка от картини за относително дребна сума пари. И интерес не липсва.
 
" Някои си купуват картини за няколко стотин лв., други - за няколко хиляди. Интересът несъмнено е засилен ", сподели Павел Тодоров, притежател на изложба пред Българска национална телевизия.
 
И за това има няколко аргументи: " Инвестицията в изкуство неведнъж е по-достъпна от пазаруването на неподвижен парцел, а в това време редица млади създатели оферират творби, които са на международно равнище. Картините в никакъв случай не са поевтинявали, постоянно вървят нагоре, някой път цените им изостават, някой път търговците считаме, че се продават прекомерно на ниска цена. Големите създатели са повишили цената си в пъти ", съобщи Павел Тодоров, притежател на изложба.
 
Добре познати създатели като Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Васил Бараков или Мърквичка обаче не трябва да бъдат цел нито за колекционерите, нито за запалянковците, които закупуват първите си картини.

Облигациите – новият шлагер измежду българските вложители

" Събирайте модерни млади създатели и от позиция на инвестицията това е добре - техните цени ще се вдигнат доста повече, в сравнение с старите майстори, които по този начин или другояче са скъпи. Купувайте модерни художници - подкрепяте изкуството, подкрепяте развиването им ", разяснява Антон Стайков, заместник-председател на СБХ по креативната активност.
 
 istock istock
Съвременното изкуство липсва и в държавните и общински галерии. " Когато феновете отидат в галериите те остават с възприятието, че българското изкуството свърша 1990 година ", съобщи Антон Стайков, заместник-председател на СБХ по креативната активност.
 
Причината - галериите не разполагат с бюджет за това. При избора на картина специалистите поучават тя да носи благополучие в всекидневието ви.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР