Увеличава се финансовият стимул за отстрел на дива свиня в

...
Увеличава се финансовият стимул за отстрел на дива свиня в
Коментари Харесай

На 150 лв. вдигат стимула за отстрел на дива свиня

Увеличава се финансовият тласък за отстрел на дива свиня в 20-километровите зони към огнищата на болестта африканска чума по свинете. Така той ще бъде 150 лева, разгласи земеделският министър Десислава Танева след среща със свиневъдите. Две нови огнища при диви прасета бяха открити през вчерашния ден - във Врачанско и в Търговищко. Без тях към днешна дата са 15 огнищата от вид " персонално стопанство " и 15 случая при дива свиня. Контролът в тези зони става извънредно засилен и на всяка кола, съобщи още Танева. Срещата се организира в една от залите на Народното събрание, а самодейността за свикването й бе на депутатите от Българска социалистическа партия. На нея браншът уточни какви стопански опасности крие възможното разпространяване на болестта, а представителите на държавните институции обрисуваха ограниченията за битка против него.

По-рано през вчерашния ден Центърът за оценка на риска по хранителната верига направи прогноза за хода на епизоотията през тази година. За България рискът се прави оценка като доста висок, изключително след последните регистрирани огнища.

При възходящи закани от болести по животните министрите актуализираха през вчерашния ден състава на Централния епизоотичен съвет към държавното управление, оповестиха от Министерски съвет. Председател на епизоотичния съвет остава вицепремиерът Томислав Дончев, а секретар, както и до момента, ще бъде изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев. На новата позиция зам.-председател на Съвета застава земеделският министър Десислава Танева.

Съветът се състои напълно от министри, като техният брой се усилва от петима на девет. Досега в състава дружно с вицепремиера Дончев влизаха министрите на земеделието, на финансите, на вътрешните работи и на стопанската система. Четиримата нови членове са министрите на опазването на здравето, на защитата, на превоза и известията и на околната среда и водите. Първото съвещание на съвета беше на 14 септември предходната година по отношение на чумата по дребните преживни животни. Дотогава дейностите се координираха от народен действен щаб за очистване на огнищата на болестта. Непосредствената опасност в този момент е от бързото разпространяване на африканската чума по свинете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР