Увеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота

...
Увеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота
Коментари Харесай

Четирима монаси от светогорския манастир „Филотей“ починаха от коронавирус за три дни

Увеличава се броят на монасите на Света гора, изгубили живота си вследствие от остро протичане на коронавирусната зараза, предава БГНЕС.

Само през вчерашния ден, на 22 януари, починаха двама монаси от манастира „ Филотей “ – духовник Козма, ортодонт на обителта, и духовник Таксиарх, предстоятел на събранието на старците на манастира. Преди няколко дни починаха и 62-годишният о. Порфирий, както и о. Дамян от същия манастир. Манастирът „ Филотей “ има малко приятелство, в него живеят към седемдесет души – общо монаси и служащи. В началото на януари умря и духовник на манастира „ Григориу “ – о. Тимотей, напомня " Двери ".

Според Есфигменския свещеник Вартоломей, за двете години на пандемията доста монаси починаха след затруднения от COVID-19. Официално жертвите на пандемията са 25-30 монаси, само че когато към тях се прибавят и светогорците, които живеят отвън Света гора, броят им нараства до 40.

Около хиляда души, т. е. повече от половината от жителите на Света гора, прекараха, само че няма информация какви и какъв брой тежки са последствията за оздравелите. Голяма част от атонските монаси са с диабет и други рискови за тежко протичане на тази болест съпътстващи болести. Според гръцкия вестник „ Прото тематика “ максимален е броят на фанатичните отрицатели на имунизациите измежду съветските, сръбските, българските и румънските монаси, които са към четиристотин. Според изданието те отказвали даже да употребяват помощта на гръцките лекари, само че, да вземем за пример в „ Хилендар “, се обръщали за помощ към лекари от Белград.

В началото на годината гръцката прокуратура стартира следствие против атонски монаси, които не позволяват на духовните си рожби отвън Света гора да се имунизират по сякаш религиозни съображения. Повод стана обвиняването на йером. Йосиф за активността на монаси от атонския „ Неа Скити “, които по време на изповед измежду миряни пропагандират хората да не се имунизират, тъй като коронавирусът е „ просто грипче “.

Няма изясненост по какъв начин тъкмо ще се организира следствието, само че то провокира обществена реакция на административния шеф на Света гора Т. Мартинос, който съобщи за изданието „ Вима ортодоксиас “, че обстановката в монашеската република е под надзор, а дейностите на прокуратурата не са оправдани: " Бих желал да подчертая, че Света гора е изцяло сигурна за поклонниците. Няма разпространяване на вируса. Монасите и цивилните лица, служащи и чиновници, са имунизирани или са преболедували. И по-конкретно 50% от монасите са преболедували, а 30% са ваксинирани; 100% имунизирани са общинските чиновници на Света гора. Всички влизащи поклонници и монаси са проверявани с бързи проби на входа на Урануполи и Йерисо още от декември 2020 година Здравният център на Света гора незабавно поема грижата за всички открити заболели.

Един манастир със скорошни случаи на болни е подложен под карантина. Два други манастира не одобряват гости. Имаме 22-23 умряли монаси и двама интубирани в лечебни заведения в Солун в сериозно положение. Повечето умряли са имали съпътстващи болести или са се забавили с приема в болница, където са отишли към този момент с тежки пневмонии и дребни шансове за изцеление. В момента пандемията на Света гора е в спад. Има малко случаи на инфектирани с Омикрон.

До административната администрация на Света гора не е стигала информация за агитация на монаси против имунизациите. А и множеството поклонници се поучават с енорийските си свещеници по този въпрос. Повечето монаси, които не желаят да се имунизират, са преболедували през втората вълна и имат документи за преболедуване. Така че Света гора надалеч не дава отговор на описанието на антиваксърски център, както се твърди в някои среди. Ако в действителност имаше агитация на монасите към миряните да не се имунизират, тогава за какво 100% от всички общински чиновници, полиция и служащи, и то относително младежи – общо 250 души, са имунизирани? “. Матинос приключва изказването си с мнението, че поради всичко това прокурорската инспекция не е основателна.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР