Увеличава се броят на лабораториите у нас, в които ще

...
Увеличава се броят на лабораториите у нас, в които ще
Коментари Харесай

Увеличават се лабораториите, които правят тестове за коронавирус у нас


Увеличава се броят на лабораториите у нас, в които ще се изследват проби за ковид, стана ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

От на следващия ден лаборатория за определяне на коронавирусна РНК с PCR проби ще работи и в столичната болница „ Н. И. Пирогов “. До дни проби за новия ковид ще изследват и лаборатории в Пловдив и Плевен.

Това ще даде опция на ден да бъдат обработвани към 2500 проби, прецизират от Министерството на здравеопазването.

Утре се открива лаборатория в „ Пирогов “- с PCR проби ще работят молекулярни биолози от Българска академия на науките. Лаборатория стартира да работи в белодробна болница „ Света Анна “ -генетични способи. В столична РЗИ стартират работа за генетична диагностика на новия ковид, сподели проф. Кантарджиев.

Три групи ще бъдат предпочитано изследвани за ковид – всички медици, които имат болестни прояви, всички с прояви на заболяването, работещи в затворени колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна активност и всички хора с прояви на пневмония, изключително двустранна пневмония.

Общо 15 899 теста за Covid-19 са направени в лабораториите у нас от началото на активността им до през днешния ден, сочат данни на здравното министерство. Първоначално тестванията се правят в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което са разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна.

В Националната референтна лаборатория на 28 януари е извършено първото проучване на проба за новия ковид, а във ВМА- на 2 февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР