УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,Имам удоволствието като кмет на община Етрополе да Ви

...
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,Имам удоволствието като кмет на община Етрополе да Ви
Коментари Харесай

Поздрав от кмета Димитров по повод 145 от Освобождението на град Етрополе

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Имам удоволствието като кмет на община Етрополе да Ви поздравя с днешния празничен ден – означаваме 145 години от Освобождението на град Етрополе от османско господство!

На 24 ноември 1877 година,  след тридневни боеве съветските елементи от Западния отряд на ген. Гурко, отпред с военачалник Дандевил победоносно влизат в Етрополе. На идващия ден, в местността „ Могилки ”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат военачалник Гурко, командващ Западния отряд на съветската войска. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.

В двора на църквата „ Св. Архангел Михаил “ са положени костите на 16 съветски воини, починали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, повдигнат в символ на почитание и респект от етрополци през 1890 г.  

Историята на Освобождението на България постоянно ще помни Зимното прекосяване на Етрополския Балкан – третият връх в историята на Руско – турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на съветските воини от отряда на военачалник Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и през днешния ден ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба – гордите планински върхове, знак на всеотдайност и подвиг, опасали като непристъпни стражи Етрополската долина. Наследници сме на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „ Баба ”, един до друг с съветските воини.

Девет съветски паметника на територията на нашата община припомнят за безсмъртието на починалите за Освобождението на Етрополе и на България съветски воини.Те са удостоверение за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите генерации. 

В ден като днешния повече от всеки път сме горди, че сме потомци на прочут и борбен народ, че нашите предшественици не стояха настрани в тази велика борба.

Днес, в деня на Освобождението, нас ни сплотяват усеща на благодарност и респект към святото и героично дело на българи и руси, дали живота си за свободата. Обединява ни отговорността за бъдещето на Етрополе. Само с общите ни старания и съпричастност, и в празници и в делници, ще съградим актуален дом за нашите деца, подобен, какъвто го желаем.

Поклон, бездънен реверанс пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР