УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР ВАЛЕК,УВАЖАЕМА КОМИСАР КИРИАКИДУ,УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,На първо място, бих искал

...
УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР ВАЛЕК,УВАЖАЕМА КОМИСАР КИРИАКИДУ,УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,На първо място, бих искал
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Правителствата следва занапред да поръчват само реално необходими количества, при заплащане след извършени доставки, без планиране на ваксини за следващи години

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР ВАЛЕК,

УВАЖАЕМА КОМИСАР КИРИАКИДУ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На първо място, бих желал да насочва признателност към Чешкото председателство, което сполучливо извърши ролята на „ почтен и безпристрастен медиатор “ и в Брюксел, и в Женева.

Ситуацията със свръхизлишъка от COVID-19 ваксини към този момент е извънредно сериозна. От месеци сигнализираме и чакаме помощ от Европейската комисия. Предложения за решения са изпращани в голям брой писма, две от които – на министрите на опазването на здравето на 10 страни членки на Европейския съюз, измежду които е и България. Нека подчертая: отнася се за публичен запас, който следва да бъде разходван отговорно и рационално. Още по-наложително е това, като се имат поради изключителните условия в  настоящата тежка социално-икономическа обстановка: военният спор в Украйна, енергийната рецесия и инфлацията.

Фармацевтичните компании получиха невиждани финансови и регулаторни тласъци по време на COVID-19 рецесията, и достъп до целия пазар на Европейския съюз – пазар от 500 млн. души. Нашето законно очакване е в актуалната форсмажорна ситуация компаниите на собствен ред да проявят разбиране и да прекратят производството на огромни количества ваксини, за които липсва търсене.

Считаме, че натискът върху държавните управления да не престават да закупуват ваксини за COVID-19 и през идващите няколко години, ще генерира публично напрежение и ще рефлектира отрицателно върху имиджа на всички: Европейската комисия; производителите, здравните министри. Всички ние сме за една рационална и виновна към потребностите на обществото здравна политика: дано го потвърдим дружно!

В този подтекст, по първия въпрос още веднъж наблягам, че до Европейската комисия към този момент са изпращани съответни оферти. Нуждите ни са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия – изчерпани, потребност от нови доставки няма. В актуалната към този момент ескалирала обстановка за нас има единствено две рационални решения: преустановяване на контракта с Pfizer или фрапантно понижаване на количествата. Правителствата следва отсега нататък да поръчват единствено действително нужни количества, при възнаграждение след осъществени доставки, без обмисляне на ваксини за последващи години. В случай че не се контракти никое от препоръчаните две решения, България чака Европейската комисия да изкупи непотребните ваксини.

Обръщам внимание, че към този момент приказваме за ваксини, които подлежат на бракуване от момента на доставка. Това е доста сериозен репутационен и финансов риск, който ще би трябвало да се показа от Европейската комисия – акредитиран договарящ от името на страните членки. Нашето очакване е Европейската комисия да отбрани по-категорично настояванията ни.

В допълнение, призоваваме Европейската комисия да отхвърли претенциите за спомагателни заплащания на компанията AstraZeneca или да поеме отговорност, в случай че тази цел не бъде реализирана.

В подтекста на втория въпрос, считаме, че липсва съображение за продължение на сегашния общ метод. Вярвам, че Европейската комисия е способна да улесни приключването на процеса без повече финансови вреди за националните бюджети. Занапред доставките на лекарствени артикули следва да се провеждат независимо от всяка страна членка.

Не възразяваме да бъдат проведени общи търгове за нуждаещите се страни членки, само че сме срещу генерирането на напън за присъединяване на всички страни членки, обвързван с неоправдана бюджетна тежест.

Сключването на контракти за лекарствени артикули следва да бъде ръководено от съществуването на потребности и действително търсене. С паника следим метод, при който тези процедури се отклоняват от традиционната логика на търсене и предложение, само че и от откритите правила, и вместо това на тях гледа като на застрахователни събития.

Благодаря за вниманието!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР