Уважаеми културни и просветни деятели,скъпи съвременни будители,Отправям своите най –

...
Уважаеми културни и просветни деятели,скъпи съвременни будители,Отправям своите най –
Коментари Харесай

Поздрав на Областен управител на област Габрово по повод Деня на народните будители

Уважаеми културни и просветни деятели,

скъпи модерни будители,

Отправям своите най – сърдечни поздрави във връзка 1 ноември – Деня на националните будители. Светъл празник, зародил в тежко и мъчно време – празник – избавление, какъвто са го мислили радетелите на неговото честване.

Точно преди 100 години Денят на националните будители влиза в празничния ни календар, с цел да ни припомня за хората на духа, на перото, на книгата, за просветителите и борци за национално избавление.

Днес още веднъж е време за пробуждане, за възобновление, за дух, за дела, за въжделения. Време е да се осъзнаем и потърсим всичко това в погледите, в душите, в мислите и постъпките на хората към нас – актуалните будители! Този празник ни спомня, че всичко, на което през днешния ден стъпваме, изискуем на едни пробудени българи. Че сегашните ни триумфи почиват на едни отдадени и решителни хора, сложили началото на просветително и културно възобновление, на свободна България. Време е да разберем, че всичко, което ще предадем на поколенията след нас, е в нашите ръце, сърца и мозъци. Затова дано се стараем да вдъхваме обич на деца ни към историята, отечеството, езика и културата ни, дано разгръщайки нови хоризонти пред тях, им даваме положителните образци от нашето паметно минало.

​Уважаеми просветители,

Привилегия е да можем да преоткриваме будителите във всеки един от вас – учители, читалищни деятели, създатели, самодейци! Уверена съм, че всеки един от Вас продължава святото им дело – запазване на безконечния български дух и блян към преодоляване на знанието.

Пожелавам на всички здраве, светлина в сърцата и религия! Пазете заветите, оставени ни от националните будители! Нека всеки един от нас се стреми да бъде будител на нoвото време!

Честит празник!

КРИСТИНА СИДОРОВА

Областен шеф на област Габрово
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР