УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, УВАЖАЕМИ

...
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, УВАЖАЕМИ
Коментари Харесай

ОТГОВОР ОТ ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ НА ПИТАНЕТО НА ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ПРИСЪСТВАЩИ,

В отговор на, сервирам информация и някои значими обстоятелства, тъй като смятам, че поднасяйки единствено цифрите, ще се задълбочи заблудата за значимия принос на „ Елаците-Мед “ АД за развиването на нашия град.

Моето персонално мнение и освен моето е, че „ Елаците-Мед “ АД са длъжници на нашия град и ще се обосновавам за какво, само че първо ще отговоря на питането.

Дейностите в другите браншове по благотворителната стратегия „ Българските добродетели “, осъществени от датата на подписване на Рамковото съглашение сред Група Геотехмин и община Етрополе, са както следва:
НаправлениеДатаДейност СтойностОтчетенЗдравеопазване и обществени услуги Октомври, 2020 година Ремонтни работи на покрива на МБАЛ „ Проф. доктор Александър Герчев “.Ремонтът е осъществен от компания, определена от донора. 481 296,08 лева с ДДСПротокол №1/08.01.21 година за открито довеждане докрай и за възнаграждение на натурални типове строителни и монтажни работи. Образование и спорт за деца и юноши Октомври, 2020 година Ремонт на парна апаратура в т. ч. парокотелно, създаване на парно в общежи-тието, ремонт на физк. салон в СУ „ Христо Ясенов – гр. Етрополе. Ремонтът е осъществен от компания, определена от донора. 1 493 071,25 лева с ДДСАкт №19/ 07.12.2020 г.Акт № 19-1/ 10.11.2020 г.Акт № 19-2/ 07.12.2020 г.Акт №19-3/ 16.02.2021 година за приемане на СМРПодпомагане на уязвими групи хора 05.11.2020 година Подпомагане посредством разпределяне на хранителни артикули на учебни заведения, детски градини, детска ясла и обществено слаби фамилии. 15 415 лева с Данък добавена стойност Приемо-предавателен протокол.Подпомагане на уязвими групи хора03.12.2020 година Подпомагане посредством разпределяне на хранителни артикули на клуб на пенсионера – Етрополе, клуб на инвалида и клуб на диабетика. 8 107, 12 лева с ДДСПриемо-предавателен протокол. Подпомагане на уязвими групи 29.04.2021 година Подпомагане посредством разпределяне на хранителни артикули на 500 лица в потребност.7939,88 лева с ДДСПриемо-предавателен протокол.Опазване на околната средаСептември, 2021 г.По самодейност „ Нашето зелено на следващия ден “, част от Програма „ Българските добродетели “ са закупени и засадени дървесни и растителни типове в обществени общински пространства.14 200 лева с ДДСПротокол за осъществено и оползотворено подаяние.Образование и спорт за деца и юноши Ноември, 2021 година Ремонт на басейн с СУ „ Христо Ясенов “ – гр. Етрополе.Ремонтът е осъществен от компания, определена от донора. 623 532, 41 лева с ДДСАкт №19/ 02.11.2021 г.Акт 19-3/ 13.01.2022за приемане на СМР НаправлениеДатаДейностСтойностОтчетен
Общата стойност на направените вложения е 2 643 561, 74 лева

За да добият всички присъстващи визия за значителността на инвестицията на „ Елаците-Мед “ АД ще направя следното съпоставяне. През 2016 година се срещнах с господин Никола Белишки, кмет на община Панагюрище, който показа информация, че починалият господин Лъчезар Цоцорков, ръководител на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ АД, е вложил в общината повече от 130 млн. лева В мен поражда въпросът за какво дружество със сходна активност и с финансови резултати не по-добри от тези на „ Елаците-Мед “ АД е отделило такива средства, разходвани за опазване на здравето, спорт и други действия?

Чистата облага на „ Елаците-Мед “ АД за 2020 година след заплащане на всички разноски и налози, е 141 млн. лева Отговорът е доста елементарен и Вие сами ще го намерите.

Считам, че община Етрополе е жестоко ощетена от текстове в Закона за подземните благосъстояния. Такова е и мнението на изпълнителния шеф на „ Елаците-Мед “, господин Драганов. В Чл. 61, алинея 6, написа, че „ Когато концесионната повърхност е ситуирана на територията на повече от една община, разпределението на отчисленията от концесионното заплащане за общините се прави съгласно пропорционалното систематизиране на концесионната повърхност върху територията на съответната община. “

Община Етрополе получава 42%, общините Челопеч, Мирково и Чавдар – 57% и 1% – община Златица.

Първо, общият брой на жителите на трите общини – Челопеч, Мирково и Чавдар, са по-малко от половината на община Етрополе, което автоматизирано прави сумата, която гореизброените общини получават, два пъти по-голяма на глава от популацията.

Второ, Законът за подземните благосъстояния, в частта, която визира концесиите гласи, че средствата се разпределят на база на концесионните (производствените) площи и тук идва огромният въпрос. Какви са концесионните (производствените) площи на трите общини и какво влиза в тях като средства, какви действия се правят там, какво е въздействието върху околната среда, респективно и върху здравето и живота на популацията и не на последно място, за какъв брой години след привършване на активността на предприятието, ще бъде възобновено екоравновесието?

Не позволявам, че хора с трофеи като професор, лекар от управлението на холдинга и други специалисти от екипа на „ Елаците – Мед “ АД не са осведомени с тези обстоятелства.

Отново запитвам за какво повече от 40 години никой не задава тези въпроси? Отговорът още веднъж е транспарантен – поради отношението към общината.

На територията на община Етрополе, „ Елаците-Мед “ АД правят действия, които етрополци доста добре познават и усещат – забележими са следите от гърмежите, качеството на въздуха и положението на водата в река Малък Искър, което аз, като кмет на община Етрополе, съм проверявал няколкократно посредством самостоятелни лаборатории. Нито един път резултатите не са били в норма.

На всички е ясно, че и след 200 години лунният пейзаж не може да бъде възобновен. Не би трябвало да се заобикаля и още една значима тематика – тази за високата заболеваемост.

Тук си задаваме още един въпрос. През 2017 година сред „ Елаците – Мед “ АД, „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД, „ АУРУБИС БЪЛГАРИЯ “ АД, Кметовете от Община Пирдоп, Община Златица, Община Мирково, Община Копривщица, Община Челопеч, Община Антон, Община Чавдар и МБАЛ – Пирдоп бе подписан Меморандум за изваждане от колапс болничното заведение в община Пирдоп, която към оня миг е със отговорности от 1 574 000 лева – една чудесна концепция. Въпросът ми е, откакто преди всичко се е подписал господин Драгомир Драганов, изпълнителен шеф на „ Елаците-Мед “ АД, за какво не се отнесе със същото внимание към МБАЛ – Етрополе, която имаше към половин милион лева отговорности? Или жителите на община Етрополе са по-маловажни?

Бих желал да изясня въпроса за какво детските градини в община Етрополе са безвъзмездни – отговорът е къс и явен. Защото разноските за издръжката им се заплаща само и единствено от община Етрополе години наред.

Поднасям тази информация, търсейки поддръжката на цялата общност, с цел да може да бъдат набелязани краткосрочни и дълготрайни ограничения в името на това, жителите на община Етрополе да получат дължимото.

Ще си разреша да дам и един съвет на общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия – Етрополе. Напълно поддържам повдигането на въпроси, свързани с вложенията, които прави управлението на „ Елаците-Мед “АД, само че е добре да се замислите, като представители на лява, обществена партия дали е обикновено чиновници на управителни постове да получават 10, 15, а някои – 20 пъти по-високи хонорари от чиновниците на терен. Не виждам нищо обществено в това. По-скоро мирише на див капитализъм.

В умозаключение, в последния брой на седмичния вестник „ Галерия “ беше оповестено изявление с госпожа Нешка Робева – един човек с леви убеждения, който аз мощно почитам. Интервюто е озаглавено „ Светът ще бъде убит от алчността на хората “. Горещо предлагам на всички да се срещнат с него.

Благодаря Ви за вниманието!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР