Уважаема редакция,Надявам се чрез вашата медия да се даде отзвук

...
Уважаема редакция,Надявам се чрез вашата медия да се даде отзвук
Коментари Харесай

Пловдивчанин с идея как да се оправи трафикът: Дори в София не чакат толкова по светофарите

" Уважаема редакция,

Надявам се посредством вашата медия да се даде отзив на този толкоз наболял проблем от години - неприятното положение на трафика и напредването в Пловдив поради неприятно контролираните светофарни уредби ". 

Така четец на Plovdiv24.bg стартира сигнала си до нашата медия. И добавя:

" Не е загадка, че трафикът в Пловдив все още е най-натовареният в България - даже и в София няма чак такова очакване в тапи, както в Пловдив в час пик. Проблемът на Пловдив е двустранен: от една страна, тесните улици и многото транспортни средства и въпреки това, неприятното контролиране на светофарите. 

Нека да се фокусираме върху втория проблем, а точно регулирането на трафика със светофарите, тъй като този проблем е по-лесният за решение. Ако няма добре контролиран трафик, колкото и необятни улици да се изградят, казусът постоянно ще си остане. Наблюдавам, че към този момент няма и помен от зелената вълна в Пловдив, която сякаш беше оповестена в края на февруари.

Имаше я за към седмица и след това беше отстранена. Светофарите по всички натоварени кръстовища дават зелена светлина за към 30-45 секунди в дадена посока, дори от време на време една минута. Това хубаво, само че в случай че изпусне човек тази фаза, по-късно чакането на аления сигнал е към 2-3 минути, до момента в който се извъртят всичките останали посоки.

Освен че това е извънредно неоптимално, несъмнено това кара водачите " да заспиват ", до момента в който чакат на алено, а да не приказваме въобще за нездравословните газове на луфт и покачвания разход на гориво, до момента в който се чака на алено. 

Предложението ми е извънредно просто и обикновено: препрограмиране на циклите на светофарните уредби и да се сменят доста по-често, на всеки 15-20 секунди. По този метод няма да се чака повече от минута. Придвижването ще е по-бързо и няма риск някой пловдивчанин да заспи поради три минути очакване на алено. Освен това ще се усъвършенства и екологията, както и ще се понижи разходът на гориво. 

Разбира се, в дълготраен проект би трябвало да се изградят и няколко кръстовища на две равнища на основните места като да вземем за пример на Сточна гара и на бул. " България " и " Васил Априлов ". Тези две кръстовища несъмнено са най-натоварените в час пик и светофарите въобще няма да смогнат там дори и при препрограмиране. 

Не мога да схвана за какво Пловдив не вземе образец с регулирането на трафика от София - в последните години там придвижването доста се усъвършенства, макар че броят на колите се усилва непрекъснато и там. Защо би трябвало същите неточности да се позволяват повторно в Пловдив, откакто може да се поучим от тях наготово? Благодаря ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР