Утре Националният военноисторически музей открива изложба с редки артефакти.В навечерието

...
Утре Националният военноисторически музей открива изложба с редки артефакти.В навечерието
Коментари Харесай

"София - столица на обединена България": НВИМ с изложба, посветена на Съединението

Утре Националният военноисторически музей открива галерия с редки артефакти.

В навечерието на 136-та годишнина от Съединението, културната институция показва галерия, отдадена на празника.
Снимка: bTV
Част от нея са манифестът на княз Александър I Батенберг, както и знамената на първа и втора пловдивски пеши дружини. Именно с тези реликви майор Данаил Николаев повежда войските към центъра на Пловдив, където е провъзгласено съединението на Княжеството с Източна Румелия.
Снимка: bTV
След Съединението София е символичното сърце на обединена България, а изложбата в музея демонстрира превръщането на града в стратегически център.

" Именно в столицата се подхващат сериозните стъпки, както по дипломатическата и военната отбрана на Съединението, по този начин и по фактическо сливане на Княжеството с Източна Румелия ", споделя Славея Сурчева от Националния военноисторически музей.
Снимка: bTV
Сред редките експонати са персоналната химикалка и бастунът на министъра на правораздаването Васил Радославов, очевидец и деен участник в паметните събития преди повече от век, а картини на Йозеф Обербауер демонстрират духа на София и по какъв начин се е променяла тя през годините.
Снимка: bTV
Тъй като Русия не утвърждава Съединението, тя отзовава всички свои офицери, а военният министър княз Кантакузин подава оставка.

" Това оставя българската армия без дефинитивна организация, без открити фрагменти при надвиснала заплаха от война. И тъкмо в този трагичен миг, капитан Константин Никифоров, едвам 29-годишен, поема Военното министерство ", изяснява Мариета Станева от НВИМ.
Снимка: bTV
Неговата командирската чанта също е част от експозицията.

Макар и още да носи белезите на османски недодялан град, в годините след паметните събития София е заредена с упоритостта да мери сили с огромните европейските столици.
Снимка: bTV
Изложбата в музея е интерактивна - с картина и тон - и е отдадена и на развиването на София в годините след Съединението, когато изключително мощно обичайните костюми отстъпват пред европейския дух и западните моди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР