Утре е Сирни ЗаговезниСирни Заговезни (Сирни поклади) е последният голям

...
Утре е Сирни ЗаговезниСирни Заговезни (Сирни поклади) е последният голям
Коментари Харесай

Идеи за празничното меню на Сирни Заговезни

Утре е Сирни Заговезни

Сирни Заговезни (Сирни поклади) е последният огромен празник на зимата съгласно старите български традиции. През 2023 година празникът се пада на 26-ти февруари, неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които не престават 7 седмици.

Какво се прави на празника?

В седмицата преди самия ден, в тазгодишния случай сред 20 и 26 февруари 2023 година, не се яде месо, само че могат да се ядат скотски артикули – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всевъзможни скотски артикули и се употребяват единствено растителни храни.

На Сирни заговезни всички родственици се " простят ", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите и така нататък Самата амнистия се желае като по-младите вършат три поклона, целуват ръка на по-възрастните и споделят " Прощавай! ". Затова празникът се назовава още и Прощални заговезни. При това вървене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се " сладки заговезни " и " леки пости ".

Един от главните детайли в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите естествени стихии, заради това той е трайно обвързван с българския обичаен светоглед. Той заема значимо място освен в българските пролетни празници, само че и в тези на прилежащите ни нации. На Сирни Заговезни се палят огньове, с които да се прогони злото и зимата. Когато огънят стартира да угасва, се играят хора и се пеят песни.

Какво се яде?

Прието е на този празник на трапезата да участват главно млечни артикули и яйца. Това е последният ден, в който тези артикули могат да се употребяват преди края на поста и Великден.

Приготвя се още домашна баница със сирене, кисело мляко, варени яйца, сирене, халва с ядки или различен тип, погача, печени ябълки и други обичани храни.

Идеи за празничната софра на Сирни Заговезни

Споделяме с вас няколко оферти за менюто на утрешния празник, оповестени в Gotvach.bg:

Питка за Сирни Заговезни

Необходими артикули:
ЗА ТЕСТОТОбрашно - 800 г + в допълнение за омесванеяйца - 2 бр.жълтъци - 1 бр.прясно мляко - 300 мл.сол - 1 с.л.захар - 1 ч.л.мая за самун - 1/2 кубче пряснаЗА ПЛЪНКАТАовче сирене - 450 гмасло - 125 г разтопеноЗА ГЛАЗУРАТАжълтъци - 1 бр.прясно мляко - 1 с.л.олио - 1 ч.л.сусам - за поръсване
Начин на подготвяне:

Пресява се брашното, към което се прибавя солта и разрушените яйца. В купичка се смесва маята, затопленото прясно мляко и захарта. Прибавя се към сухите съставки.

Тестото се изсипва върху набрашнена повърхнина (добавя се още брашно, в случай че е необходимо) и се меси до момента в който стане безпрепятствено и еластично.

Поставя се в намаслена купа, покрива се с забрадка и се оставя за 40 минути да втаса. Разделя се на 7 топки.

Всяка топка се разточва на кръг с подобен диаметър 25 см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с натрошеното сирене. Прави се възелче от тестото.

Оставя се малко разстояние сред тях, с цел да могат да бухнат по-добре. Питата се оставя за 15-20 минути на топло място, покрита с забрадка.

През това време фурната се загрява на 180°C. Глазирам с разрушения жълтък, олио и прясно мляко и посипвам със семената.

След като се извади от фурната се покрива с забрадка и се оставя за 10-15 минути да „ почине “, преди да се разчупи.

Халва за Сирни Заговезни

Необходими артикули:
захар - 150 г кристалмед - 150 г (истински мед, може и захаросан)белтъци - 1 бр. (или 37 г)сол - щипкаядки - 200 г микс (орехи, бадеми, фъстъци)вафлени кори
Начин на подготвяне:

Подходяща правоъгълна форма - 27/12 см.

Изрязват се две вафлени кори с размера на дъното на формата. Оставят се настрани.

Ядките, може и от един тип, се запичат във фурната на 200 градуса за към 8/10 мин. Изваждат се, охлаждат се и на едро се нарязват. Оставят се настрани.

В касерола се изсипват захарта и медът. Поставя се на слаб котлон да се затоплят.

През това време се разрушава един белтък с щипката сол с миксер до меки върхове, до момента в който стане бляскав и не пада от купата.

Когато е разрушен белтъкът се ускорява температурата на котлона до междинна и се разбърква сместа със захарта, до момента в който стартира да завира.

В този миг се засича времето и се разбърква за тъкмо 3 минути. Медът и захарта ще се трансфорат в гъст, леко карамелен сироп.

Сваля се от котлона, изчаква се 1 минута да се охлади (ако се работи върху керамични котлони, те би трябвало постоянно да се пазят от парещ карамелен сироп. Керамиката не обича карамел)

Започва се още веднъж разбиването на белтъка на ниска степен на миксера, като постепенно на конец се прибавя горещата примес.

Разбиването продължава, до момента в който белтъкът усвои всичкия захарен сироп и усили размера си двойно.

Ще се получи доста гъст крем с карамелен цвят. Толкова става гъст кремът, че стартира да се изкачва по бъркалките. Разбиването е завършило.

Прибавят се ядките и се разбърква пламенно, с цел да се разпределят отмерено. Проявява се самообладание, тъй като сместа е мощно тежка, лепкава и мъчно се разбърква.

Поставя се едната вафлена кора на дъното на формата и от горната страна се разпределя цялата примес. Не е комфортно да се работи със силиконова шпатула, тъй като тя се залепя по сместа, по тази причина употребих естествен нож за сервиране. Заглажда се и леко се притиска. Отгоре се слага другата вафлена кора, притиска се, с цел да се залепи.

В случай, че не се разполага с вафлени кори, се употребява хартия за печене, като леко се намаслява хартията, с цел да не залепва, и се облицова формата, като се оформя по дъното и стените.

Халвата се охлажда на стайна температура за повече от 5 часа. Изважда се от формата и се нарязва на правоъгълни части.

Фаршировани яйца за Сирни Заговезни

Необходими артикули:
яйца - 6 броямайонеза - 3 - 4 с.л.горчица - 1 с.л.риба - 1 консерва шпроти с масло или други дребна рибкакарамфил - 1 зрънце смляносол - на вкусбял пипер - малкокопър - 3 - 4 стръка
Начин на подготвяне:

Сварете яйцата. Охладете ги, обелете ги, разполовете и извадете жълтъците.

Жълтъците пасирайте в кухненски робот или блендер дружно с консервата рибки, майонезата, горчицата, сол и бял пипер на усет.

Пасирайте сместа доста добре. С нея напълнете яйцата благодарение на лъжица или пулверизатор. Подредете фаршированите яйца в огромна паница, като поставите листа маруля за канапе. Украсете с копър и други зеленчуци по избор.

Екипът на Dunavmost ви желае добър вкус, уют и фамилно благополучие на Сирни Заговезни!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР