Утре честваме Националния празник Трети март. 140 години се навършват

...
Утре честваме Националния празник Трети март. 140 години се навършват
Коментари Харесай

Ето как Северозападът ще отбележи Националния празник 3 март

Утре честваме Националния празник Трети март. 140 години се навършват от подписването на Санстефанския кротичък контракт и Освобождението на страната от османско господство. По този мотив в целия Северозапад ще се проведат редица празнични прояви.
​Във Враца тържеството ще стартира с гала по издигане на националния байрак в 11 ч. на площад "Христо Ботев ". Инициативата „ Пъстро българско хоро”, с присъединяване на носителите на награди от „ Пирин фолк” - Юри Крумов и Светлин Миланов, ще бъде от 11:30 ч. Изложба „ Филип Тотю - сред мита и историята” ще бъде открита в 12 ч. в Регионалния исторически музей.
С церемониален боен обред ще бъде повдигнат и националният байрак в Монтана . Церемонията ще стартира в 10:30 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование - Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ “Разум 1883”. След приветственото слово на кмета на Монтана Златко Живков ще бъде отслужен признателен молебен. В знак на благодарност ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на починалите във войните. Непосредствено след ритуала, в 11,00 ч. в Младежкия дом ще стартира концертът на струнен квартет DESTINY.
Във Видинско празненствата ще стартират в 10 часа в село Иново. Там ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, починали в Освободителната война. Тържественото честване ще продължи във Видин с празнично шествие в 10:45 ч. от музей „ Конака” до площад „ Бдинци”. В 11 часа е формалната гала за празника и историческа възстановка на Освобождението на Видин; поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. „ Бдинци “ и паметника на опълченците от Видинския край пред постройката на Драматичния спектакъл.
С богата музикална и художествена стратегия Мездра ще означи 140 години от освобождението на Родината ни от Османско господство. Тържеството ще се организира на пл. „ България “ и ще стартира в 9.30 ч. В началото на програмата кметът Генади Събков ще издигане българския трикольор и ще произнесе тържествено слово. Патриотични песни и стихове ще поднесат ученици на Центъра за поддръжка за личностно развиване, с началник Анета Петкова и Мъжка вокална група „ Калето”. След края на празничната стратегия всички присъстващи ще се насочат към Паметника на всички починали за свободата на родината, където ще положат венци и цветя в символ на благодарност към героите. От 10.15 ч. в Алеята на кестените ще стартира ХVІ Републикански шосеен пробег „ З март”, с присъединяване на клубове от цялата страна.
Село Зверино ще означи 140 години свободна България с "Пробуждане с хоро ". Инициативата е на "Българи за България " и "Сдружение Азбукари ". Идеята на уредниците е всички българи, които живеят отвън страната, да проявят самодейност и да провеждат всеобщо хоро на 3 март. Програмата включва литургия, литийно шествие и прожектиране на кино лентата "Де е българското " на Мирела Николова. Организаторите приканват всеки, който има опция, да бъде с национална носия или четническа униформа.
Тържеството в Лом ще премине под наслов „ България – това сме ние!” и ще стартира в 11 часа, пред паметника на Дядо Цеко - Войводата. Историческият музей също отбелязва светлата дата. Културната институция е хазаин на фотодокументална галерия „ Уилям Гладстон и българската кауза”. В експозицията ще бъдат показани архивни материали от фонда на Държавна организация „ Архиви”. Изложбата ще бъде открита през днешния ден от 17 часа в музея. Народно читалище „ Постоянство 1856” се включва в честването с празничен концерт, а Военният клуб провежда краеведски четения, отдадени на освобождението на Лом през 1877 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР