Утре (31.03.) празнуваме Лазаровден, а по традиция след него, в

...
Утре (31.03.) празнуваме Лазаровден, а по традиция след него, в
Коментари Харесай

Предстоят двата най-слънчеви български празника - ето какви са поверията за тях

Утре (31.03.) честваме Лазаровден, а по традиция след него, в неделя, идва ред и на Цветница, която тази година се пада на 1 април.

Тези два празника за известни като едни от най-позитивните, слънчеви и радостни български празници и носят със себе си доста традиции, обичаи и поверия.
 Мария Николова Мария Николова  Новата житейска философия на блаженството Edna предлага Новата житейска философия на блаженството
Днес ще ви разкрием по какъв начин да се подготвите за този празничен уикенд, кои традиции е добре да спазите и какви са магичните поверия, които свързваме с тези два дни.

Лазаровден

Празникът се характеризира с няколко изключително забавни и старинни по своя генезис момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

Поискай ръката на обичаната на Лазаровден

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките потеглят на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като извършват и своя обреден танц, именуван най-често "боенек ".

Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крайници, с цел да порастват високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя подарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Строго неразрешено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, тъй като на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде сграбчена от дракон горянин.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, само че и празник на девойките, които откакто лазаруват могат обществено да се момеят, да се обличат и държат по този начин, че да ги харесват ергените, да имат обичан, да се омъжват.

 Thinkstock

Цветница

Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клончета, китки от здравец и други пролетни цветя.

След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят у дома и се слагат пред домашната икона. С тях дамите баят срещу уроки и заболявания. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки вълшебен заклинания, гледат през тях облака, с цел да се разнесе той далеко.

Как да стартираме подготовката за Великден

Обикновено на Цветница се извършва и последният лазарски бит – "кумиченето ". Преди обяд всички лазарки се насочат заедно към реката. Всяка госпожица носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла ". Момите се подреждат една до друга около брега или на моста над реката и по едно и също време пускат китката, венеца или хлебчето.

Онази госпожица, чийто венец или самун бъде повлечен най-бързо от водата и излезе на първо време, се избира за "кумица " или "кръстница " на лазарките. От този миг тя се трансформира в обект на особено почитание и респект от страна на останалите девойки.

На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка приключва и празничният лазарски комплекс, чрез който девойките показват своя нов обществен статус и годността си за бракосъчетание.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР