Усукан тутманик за Коледа, с който празникът ще бъде още

...
Усукан тутманик за Коледа, с който празникът ще бъде още
Коментари Харесай

Усукан тутманик за Коледа

Усукан тутманик за Коледа, с който празникът ще бъде още по-специален

Необходими Продукти

● брашно - 600 г + за доизмесване
● масло - 100 г от овче мляко, домашно
● кашкавал - 100 г овчи, домакински
● сирене - 150 г овче, домашно
● квас - 18 - 20 г жива
● вода - 270 мл
● яйца - 1 бр. XL размер
● жълтъци - 1 бр. за намазване
● кисело мляко - 100 г овче, домашно
● олио - 1 - 2 с.л. + за намазняване
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Ще стартира с това, че млечните артикули в този тутманик може да бъдат и купени от магазина, а не домашни, както е указано.

Направите ли го обаче с домашно приготвени масло, мляко, сирене и кашкавал, това ще е най-прекрасният, апетитен и благоуханен тутманик, който сте опитвали, непостижим с нищо друго.

От известно време аз сама си върша млечни артикули от прясно овче мляко и какъв по-добър мотив да ги употребявам, в случай че не за един необикновен коледен тутманик!

Прясно мляко в него не поставям, а единствено вода, защото киселото мляко, а и маслото са много мазнички и наситени. Ако обаче го вършиме с купени млечни артикули, тогава заменете водата с прясно мляко.

Разтворете в него маята и захарта и оставете да шупне. Пресейте брашното в купа и разбъркайте със солта.

Направете кладенче и в него сипете леко разрушеното яйце, киселото мляко, половината меко масло, лъжичка олио и шупналата квас. Замесете тесто като си добавяте по малко брашно, до момента в който спре да ви лепне.

Месете 4 минути в кухненски робот или най-малко 10-12 на ръка. За да не вършиме тестото твърдо и да не прекалите с брашното, намазнявайте и ръцете си с олио, в случай че работите на ръка.

Оформете на топка и приберете в намазнена купа. Покрийте я с влажна забрадка и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

Разделете втасалото тесто на 7 топки. Разточвайте всяка от тях на тънка кора, слагайте на места по нея от ароматното домашно масло, а след това сирене или кашкавал - 3 кори с кашкавал, 4 със сирене или във всичките смесено и от двете.

Завийте на руло, а след това издърпвайте, с цел да издължите всяко. Усуквайте го и навивайте в тава, леко намазнена.

Оставете луксозния извит тутманик още веднъж да бухне за към час и половина, според от топлината в стаята. Намажете с разрушен с няколко капки вода жълтък или цяло малко яйце.

Печете в загрята на 190 градуса фурна за 20 минути, след това намалете температурата на 175 градуса и допечете за още към 15 минути или прекрасен златист тен.

Може да поднесете усукания тутманик за Коледа на празничната софра още топъл. Гарантирам, че целият ви дом ще ухае на уют и благополучие.

Добър вкус и Весела Коледа!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР