Устройството съдържа цинк и магнезий в количества, които са по-ниски

...
Устройството съдържа цинк и магнезий в количества, които са по-ниски
Коментари Харесай

Китайски изследователи създадоха безжично зарядно устройство за импланти

Устройството съдържа цинк и магнезий в количества, които са по-ниски от целесъобразния дневен банкет, с цел да се подкрепи лесното им разграждане в организма...

Емил Василев преди 1 минута 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:08 | 18.11.2023

Предавателите на HAARP провокираха първото в света изкуствено полярно зарево

IT НовиниДаниел Десподов - 13:21 | 17.11.2023

Англия е първата страна в света, която утвърди CRISPR лекуване

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:54 | 18.11.2023

Най-големият самолетен мотор в света бе тестван на цялостна мощ

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от университета в Ланджоу, Китай са основали безжично зарядно устройство, което в бъдеще може безвредно да се вгради в човешкото тяло, оповестява South China Morning Post. Зарядното устройство също по този начин е биоразградимо и не се нуждае от премахване или замяна след привършване на работата му.

Напредъкът в медицинските технологии разреши да се вграждат биоелектронни устройства като пейсмейкъри в човешките тела. Източниците на сила за тези системи обаче или се намират отвън тялото, или употребяват по-малки акумулатори, които в последна сметка се изчерпват и се нуждаят от замяна.

Проблеми със системите за зареждане

Вече са създадени биоразградими захранващи устройства, само че те имат стеснен потенциал за предпазване на сила, вследствие на което устройството може да се употребява за стеснен интервал от време. Понякога размерът на захранващия блок даже го прави неспособен за генериране на задоволително сила, нужна за биомедицински приложения.

Алтернативно решение на този проблем е слагането на захранващия блок трансдермално – през кожата. Този метод обаче усилва риска от инфектиране на мястото, което е сериозен проблем, в случай че имплантът е предопределен за дълготрайна приложимост.

Изследователите от университета в Ланджоу предложиха елементарен дизайн, който освен може да обезпечи високо равнище на предпазване на сила, само че и е задоволително мек, с цел да се приспособява към другите форми на тъканите и органите в други елементи на тялото.

Как работи безжичното зарядно устройство?

Конструкцията на устройството се състои от магнезиева намотка, зарядно устройство и цинково-йонни хибридни суперкондензатори, които работят като модули за предпазване на сила. Друга магнезиева намотка се слага върху кожата на мястото на импланта, която работи като предавателна намотка и оказва помощ за безжичното зареждане на импланта.

В съпоставяне с батериите, които съхраняват сила под формата на химическа сила, суперкондензаторите съхраняват сила като електрическа сила. Когато съхранената сила е малко, суперкондензаторите имат висока компактност на мощността и могат да разтоварват огромно количество сила, се споделя в отчета на SCMP.

Системата за електрозахранване и функциониращият биосъвместим имплант могат да бъдат сложени в полимерни и восъчни пластове, като оферират еластичност и отбрана от разрушение в кратковременен проект. Чрез смяна на дебелината на капсулиращия пласт може да се управлява продължителността на живота на устройството в тялото.

Изследователите също по този начин са подсигурили, че общото количество цинк и магнезий в устройството остава по-ниско от целесъобразните стойности за дневен банкет, тъй че, когато уредът се разгради, това няма да съставлява проблем.

За да показват функционалността на системата, откривателите я вграждат на плъхове, инфектирани с провокирана от дрожди тресчица. Устройството дозира противовъзпалително лекарство за управление на треската, а плъховете с импланти записват доста по-ниска температура от тези без импланти.

Екипът към момента би трябвало да открие по какъв начин да изключи устройството, защото то продължава да работи, до момента в който не свърши силата му. Въпреки това прототипът на устройството проправя пътя за безжично зареждане на импланти в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР