Устойчивото преминаване към нисковъглероден транспорт и енергетика изисква дългосрочна визия,

...
Устойчивото преминаване към нисковъглероден транспорт и енергетика изисква дългосрочна визия,
Коментари Харесай

Алексиев: Зеленият преход в транспорта и енергетиката изисква дългосрочна визия

„ Устойчивото прекосяване към нисковъглероден превоз и енергетика изисква дълготрайна визия, предвидимост и етапност. “

Това съобщи вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев по време на съвещание на Неформалния съвет на министрите на превоза и енергетика , в Стокхолм, Швеция.

 Христо Алексиев
Христо Алексиев. Снимка: МТС

Българската страна поддържа зеления преход за транспортния бранш, само че счита, че постигането на периодите за понижение на излъчванията на парникови газове минимум с 55% до 2030 година спрямо 1990 година съставлява огромно предизвикателство.

Вицепремиерът Христо Алексиев акцентира, че постигането на задачите на Европейския зелен пакт в региона на превоза, пълноценното потребление на цифровизацията и повишението на конкурентоспособността на Европейски Съюз не може да се реализира без помощта на научните проучвания и нововъведенията . Трансформацията на всички стопански браншове изисква вложения в нови екологосъобразни технологии и внедряване на нововъведения в промишлеността и превоза.

„ Ще бъде нужна цялостна интеграция на европейските транспортни и енергийни системи, с цел да бъде осъществен нужният преход. За огромна част от транспортния бранш електрификацията е главната явна опция “ , сподели още Христо Алексиев.

Необходими са обилни вложения за разгръщането на инфраструктура за зареждане с електричество и водород по Трансевропейската транспортна мрежа, както и за модернизиране и увеличение потенциала на електроенергийните мрежи . Приемането на Регламента за инфраструктурата за различни горива ще спомага за основаването на насочена към бъдещето мрежа за зареждане с електричество и други типове различни горива.

Вицепремиерът Алексиев акцентира огромната роля на нисковъглеродния водород за реализиране на климатичните и енергийните упоритости.

В рамките на полемиките за положителни практики в зеления преход на транспортния бранш , интермодалният терминал в Пловдив бе посочен като един от сполучливите образци за прекачване на товари към по-екологични типове превоз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР