Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служебният министър на

...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служебният министър на
Коментари Харесай

Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служебният министър на туризма

Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие чака служебният министър на туризма Евтим Милошев. След среща с сектора, кметове на общини и отраслови институции във Варна, министър Милошев акцентира, че хотелиерите от района са по-скептично настроени за растежа на туристи през сезона в сравниние с сътрудниците си от юг, като за Варна се чака покачването да бъде сред 5 и 10%, на база ранни записвания, предава Българска национална телевизия. Министър Милошев уточни, че браншът по Северното Черноморие е подготвен да посрещне летния сезон и очерта главните проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

Сред тях са дивото къмпингуване и неналичието на вода в приморската част на област Добрич. По отношение на сезонните служащи от трети страни Евтим Милошев напомни, че 90-дневната работна виза към този момент може да се възобновява в България, без да се постанова чужденецът да се връща в страната си, като автоматизирано престоят му се удължава с още 90 дни.

Има промени и за виза " Д ", която е 9-месечна, добави Милошев. По думите му, вкарват се облекчения в документите, които се подават за издаването и се дава опция да бъде продължена след приключването ѝ. Във връзка с дефицита на служащи през летния сезон Министерстното на туризма ще подтиква ученическата претовареност.

Като проблем Милошев уточни също и положението на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", през който минават туристите от Румъния. Капацитетът на граничния пункт, изключително в дейния сезон, е стеснен и това основава напрежение. Министърът очерта като проблематични и новите условия към водните спасители по Наредбата за водното избавяне, които са заварили неподготвени концесионерите.

Изискванията са свързани с лицензирането, със основаването на медицински пунктове и квалификацията на водните спасители. Пред Милошев концесионерите са поискали към този момент влязлата в действие Наредба да бъде отсрочена за края на годината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР