Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински

...
Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински
Коментари Харесай

Крум Зарков: Установени са случаи на неистински документи при кандидатстване за българско гражданство

" Установили сме и към този момент сме потвърдили случаи на показани неистинен актове за раждане или други документи, доказващи генезис. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни ", уточни Зарков от парламентарната естрада по време на процедура по неговото чуване, инициирано от парламентарната група на " Възраждане ".

" В момента и през последните месеци е извънредно засилен контролът върху претендентите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по поданство е упълномощил спомагателни инспекции по повече от 1000 преписки. Тези инспекции се извършат от Министерство на вътрешните работи, както и от Министерството на външните работи, посредством консулските служби. Проблемът с тези инспекции е, че те удължават периодите за изговаряне ", изясни министър Зарков.

Той заяви и за установени сходни случаи, които дефинира като " забавен феномен ".

" Хората, които живеят отвън България, дават документите си персонално, само че дават тук лице за контакт. В доста от случаите хората, дали неистинен документи, показват едни и същи лица за контакт в България, което приказва за известна степен на организираност. Тя е предмет на проучване от други органи, уповавам се те да работят ", обясни Зарков.

Министърът на правораздаването заяви още за случаи на анулирана натурализация, когато по правосъден ред е открито потреблението на погрешни данни от кандидатствалите за българско поданство. " В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива оферти. Те са били утвърдени от президентството и с декрет е отнемано българско поданство ", уточни той.

Зарков напомни още, че за кандидатстващите за българско поданство на съображение генезис няма условие да владеят български език. Според него обаче такова би трябвало да бъде въведено.

Изслушването на министър Зарков е инициирано от парламентарната група на " Възраждане ", откъдето изнесоха свои данни за нарушавания. " Научаваме от много време насам за доста съществени нарушавания на Закона за българското поданство, най-много за нарушавания в производството по Глава V по закона, т.е. при подаването на документи от искащите да придобият български поданство, както и за методите, при които се организират интервютата с претендентите. Съществуват едни избрани адвокатски адвокатски фирми - множеството са в София, само че допускам, че има и на други места в страната - които уреждат напълно подправени документи, посредством които се " потвърждава " български генезис на чужденци, искащи да придобият българско поданство. Разбира се против едни съществени суми ", изясни националният представител Маргарита Махаева. Тя даде образец с два украински уеб страницата, за които твърди, че за сумата от към 390 евро всеки може да се снабди със удостоверение за български генезис.

" Бланките са подготвени, належащо е единствено да се попълнят данните на лицето и то се снабдява с чисто нов акт за раждане. От този уебсайт може да се поръчат и дипломи, каквито пожелаете. Някои организации пък играят ролята на преводачи по време на интервютата с претендентите ", сподели тя. Народният представител повдигна и въпроса за присъединяване на медиатори в подготовката на кандидатурите на чужденци и в самата процедура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР