Успяхме да се преборим с изключващия критерий висока кръвна захар

...
Успяхме да се преборим с изключващия критерий висока кръвна захар
Коментари Харесай

Родители: Критерият възраст също трябва да бъде променен за кръвнозахарните сензори

„ Успяхме да се преборим с изключващия аршин висока кръвна захар като изискване за приемане на безвъзмездни датчици за кръвна захар. Критерият обаче е изменен единствено за децата до 18-годишна възраст “. Това разяснява пред телевизия Bulgaria ON AIR Лора Стоилова, родител на дете с диабет.

Тя акцентира, че сходна процедура е мощно дискриминационна и слага в неравностойно състояние възрастните с това заболяване.

„ Възрастен човек към месец, месец и половина би трябвало да държи кръвна захар среднодневно над 12, с цел да има опция да кандидатства. Това би трябвало да се промени “, безапелационна бе Лора Стоилова.

По думите й датчикът доста улеснява контрола над заболяването.

„ Той се слага по тялото и дава информация за кръвната захар всяка една минута. Лекарите съумяха да поправят лекуването на сина ми с информацията, която получават от датчика. Това икономисва към 3500 убождания в границите на една година за инспекция на кръвната захар. А инсулиновите помпи, които допълват датчиците за кръвна захар, икономисват към 4000 убождания за слагане на инсулин в границите на година “, разказа преимуществата на уреда тя.

Оказва се обаче, че родителите не са могли да се преборят за различен аршин – възрастта.

„ Комисията за отбрана от дискриминация се самосезира след нашето отворено писмо. За страдание, към момента остава критерият възраст “, уточни различен родител на дете с диабет – Димитър Димитров.

Той показа паниката си от обстоятелството, че не всички датчици са налични на българския пазар.

По думите му спънки основава и дребният брой лекарски комисии, каквито има само в София и Варна. Той изрази вяра че в бъдеще детските ендокринолози ще се усилят, с цел да имат нуждаещите се деца непрекъснат и безпроблемен достъп до експерт.

„ Нашите дечица имат избор от датчици, които оказват помощ на децата да израснат оптимално здрави. Не е единствено фактът да имат достъп до датчиците. Следим новостите в развитите страни. Това е непрекъснат развой. Игличките за слагане на инсулин с химикалки също са сериозен консуматив, без който не може “, уточни той. Димитър Димитров бе безапелационен, че положителният надзор оказва помощ на децата да са по-дисциплинирани. „ Диабетът е метод на живот. При добър надзор нашите деца ще бъдат естествени членове на обществото ни и ще бъдат здрави “, добави Лора Стоилова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР