Успешна операция по преместването на боен самолет-паметник се проведе днес

...
Успешна операция по преместването на боен самолет-паметник се проведе днес
Коментари Харесай

Боен самолет се „разходи“ из улиците на Пловдив

Успешна интервенция по преместването на военен аероплан -паметник се организира през днешния ден в " Тракия " . Машината МиГ-23БН " прелетя " от досегашното си местоположение на бул. " Цар Симеон " до новата си стоянка на бул. " Освобождение ".

Свръхзвуковият изстребител МиГ-23 БН ръб 06 e бил на въоръжение в 25 ИБАП в Чешнегирово повече от 11 години. През 2000 година е възложен за монумент на град Раковски, а през 2011 година е превозен и повдигнат на фундамент на улица " Цар Симеон " в Пловдив, където се намираше до през днешния ден.

На него е летял военачалник Иван Парапунов , който е един от основателите за преместването на самолета на територията на Летище Пловдив от 1934 година.

Сред летците на МиГ-23 БН ръб 06 е и командирът на авиобаза Крумово бригаден военачалник Димитър Иванов, който през днешния ден бе на място дружно с военнослужещи в базата.

Кметът на " Тракия "  Костадин Димитров  и екипът му помогнаха за самодейността, която се случва в годината, в която се навършват 50 години от първата копка на най-младия пловдивски регион.

" Мястото, на което е новата стоянка на самолета, е знаково за " Тракия ". То е в съседство на терена, предназначен за нов Музей на авиацията ", заяви Костадин Димитров.

В интервенцията по преместването на самолета се включиха чиновници на V-то районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, представители на Музея на авиацията с шеф Рада Банялиева, летци, инженери, ветерани, другари, съмшиленици.

Идеята на военачалник Иван Парапунов се реализира с поддръжката на Командира на Военновъздушни сили , Комадира на сухопътни войски, Клуб " Чисто небе “, " Българско астронавтическо сдружение – Пловдив “, командирите на 24 и 3 авиобази, ветерани от 25 авиобаза и 10 САК/КТА и фондация " Български Военновъздушни сили “ с ръководител военачалник Спас Спасов, която е собственик на самолета.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР