Условия за здраве За да разберем от какво имат потребност

...
Условия за здраве За да разберем от какво имат потребност
Коментари Харесай

Здравите индивиди търсят по-скоро собственото си одобрение, отколкото чуждото ♥ Ейбрахам МАСЛОУ

Условия за здраве

За да разберем от какво имат нужда човешките същества и какво съставляват те, е належащо да осигурим специфични условия, които предизвикват изразяването на потребностите и качествата, окуражават ги и ги вършат вероятни. Общо взето, тези условия могат да се подведат под една категория - разрешаване на задоволяването и изразяването. Как разбираме какво е най-добре да ядат бременните бели мишки? Като им даваме свободно да избират измежду необятен обсег от благоприятни условия и им позволим да ядат това, което желаят, когато желаят и в каквито количества или по каквато система те изберат. Знаем, че за човешките бебета е най-добре да бъдат отбити по самостоятелен метод, т.е. когато е най-добре за тях. Как го откриваме? Съвсем несъмнено не можем да попитаме бебето, а сме се научили да не питаме педиатър от остарялата школа. Даваме на бебетата опция да избират: разрешаваме им те самите да решат. Предлагаме им както течна, по този начин и твърда храна. Ако твърдата храна им подхожда, те непринудено ще се отбият от гърдата. По същия метод като сътворяваме толерантна, приемаща, удовлетворяваща атмосфера, сме се научили да разрешаваме на децата да ни споделят по кое време имат потребност от любов, протекция, почитание или надзор.

В подобен случай от позиция на насърчаването на себеактуализацията или здравето, положителната среда (на теория) е онази, която предлага всички нужни „ първични материали “, а сетне се отдръпва и стои настрани, с цел да разреши на самия организъм да изрази своите стремежи и претенции, да направи своя избор (като постоянно помним, че той постоянно избира да се забави, да се откаже в интерес на други и така нататък и че другите хора също имат претенции и желания).

Среда и персона

Докато се мъчим да разберем това по-ново разбиране за нормалността и връзката й със средата, пред нас се изправя различен значим проблем. Както наподобява, един вероятен научен извод би бил, че идеалното здраве изисква съвършен свят, в който да живеем, и който да го направи допустимо. При действителните проучвания като че ли нещата не стоят тъкмо по този начин.

В нашето общество, което е доста надалеч от идеалното, е допустимо да се намерят извънредно здрави човеци. Наистина, те не са идеални, само че също по този начин сигурно за момента са най-прекрасните хора, които можем да си представим. Може би в същото време и в тази просвета просто не знаем задоволително, с цел да определим до каква степен идеални могат да станат хората.

Във всеки случай проучванията са открили значим факт, откривайки, че някои човеци могат да са по-здрави, даже доста по-здрави от културата, в която израстват и живеят. Това е допустимо на първо място заради способността на здравите хора да се отделят от заобикалящото ги, което е все едно да се каже, че те живеят по-скоро по свои вътрешни закономерности, в сравнение с под външен напън.

Нашата просвета е задоволително демократична и плуралистична, с цел да даде на индивидите задоволително независимост да имат каквито желаят характери, стига външното им държание да не е прекомерно застрашително или плашещо. Здравите човеци нормално не се разпознават по външни белези: те не са белязани с невероятни облекла, обноски или държание. Онова, което имат, е вътрешна независимост. Дотогава, до момента в който са самостоятелни от утвърждението или неодобрението на други хора и търсят по-скоро личното си утвърждение, те могат да се считат за психологично самостоятелни, т.е. релативно самостоятелни от културата. Толерантността и свободата на усет и мнение наподобява са основно нужни.

В умозаключение, данните от проучванията, с които разполагаме, насочват към извода, че положителната среда предизвиква основаването на положителни персони, само че това взаимодействие е надалеч от идеалното. Нещо повече, дефиницията за добра среда би трябвало главно да се промени, с цел да подчертае духовното и психическото, а освен материалните и стопански сили.

Психологическа химера

Доставих си удоволствието да разработя мислено изложение на една психическа химера, в която всички хора са психологично здрави. Наричам я Еупсихия. Можем ли въз основа на това, което знаем за здравите хора, да пророкуваме какъв тип просвета ще основат хиляда здрави фамилии, в случай че се реалокират да живеят на някаква пуста земя, където могат да изградят личната си орис по този начин, както желаят? Какъв тип обучение биха избрали? Икономическа система? Сексуалност? Религия?

За някои неща съм доста нерешителен - по-конкретно във връзка с стопанската система. Но за други съм изцяло сигурен. Едно от тях е, че това съвсем несъмнено ще бъде (от философска гледна точка) анархистична група, даоистка, само че любяща просвета, в която хората (и младите също) ще имат доста по-голяма независимост на избор, в сравнение с сме привикнали, а базовите потребности и метапотребности ще бъдат зачитани доста повече, в сравнение с в нашето общество. Хората няма да си досаждат един другиго като нас, ще бъдат доста по-малко склонни да постановат на своите съседи отзиви, религии, философии, усети във връзка с облекло, храна и изкуство. С една дума, жителите на Еупсихия ще са склонни към повече даоизъм, няма да се месят в живота на другите хора и ще задоволяват базовите потребности (винаги, когато това е възможно), ще фрустрират единствено при избрани условия, които не съм се опитал да опиша, ще бъдат пo-честни един към различен от нас и ще разрешават на хората да вършат свободен избор постоянно, когато това е допустимо. Ще бъдат надалеч по-малко контролиращи, склонни към принуждение, презрителни или арогантни, в сравнение с сме ние. При сходни условия и най-дълбоките пластове на човешката природа ще получат опция да се проявят с по-голяма лекост.

Трябва да посоча, че зрелите човешки същества съставляват специфичен случай. Ситуацията със свободния избор не работи по нужда за хората изобщо, а единствено за цялостните хора. Болните, невротичните вършат неправилен избор; те не знаят какво желаят и даже когато знаят, нямат задоволително храброст да създадат верния избор. Когато приказваме за свободен избор при човешките същества, имаме поради здрави, зрели хора или деца, които към момента не са повредени душевен.

Избрано от: „ Мотивация и персона “, Ейбрахам Маслоу, превод Цветан Петков, изд. Кибеа “
Снимки: 5basicneeds.weebly.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР