Условието паралелките от 5 клас нагоре да се върнат в

...
Условието паралелките от 5 клас нагоре да се върнат в
Коментари Харесай

Само Испанската гимназия успя да върне в клас ученици със сертификат

Условието паралелките от 5 клас нагоре да се върнат в присъствено образование, ако най-малко половината от децата в тях са със зелен документ, се оказва непостижимо за множеството учебни заведения у нас. В София да вземем за пример в клас са се върнали към 3200 възпитаници от прогимназия и гимназия - най-вече от частните учебни заведения, демонстрират данни на МОН.

От общинските учебни заведения единствено Испанската гимназия е съумяла да събере 176 ученика със зелен документ в 8, 9 и 10 клас.  Десет от общо 28-те паралелки там към този момент организират присъствено образование. За останалите възпитаници, които остават у дома, е обезпечено онлайн образование.

Както писа, от учебното заведение обмисляха разновидността да тестват учениците в изнесен пункт на лаборатория в учебното заведение (каквито има пред моловете) за облекчение на родителите, откакто доста от тях бяха дали единодушие да поемат разноските за тестванията на децата си и да ги върнат в клас с получените документи. От МОН обаче обявиха, че тестването не бива да се организира в учебното заведение, вследствие на което учениците през днешния ден се върнаха със документи, получени от самостоятелно направени от тях проби. " Днес пристигнаха много повече възпитаници в 8 клас от тези, които в петък бяха декларирали предпочитание. Чувстваха се като на първи учебен ден " , уточни шефът Зорница Йончева. 

Частните школа получиха предходната седмица опцията да възобновят по-рано присъственото образование за огромните възпитаници, в случай че обезпечат проби от бюджетите си или от родителите. За общинските учебни заведения обаче остана опцията да чакат проби от страната. Другият вид е да върнат в клас възпитаници със зелени документи, при изискване, че 50% от един клас имат такива. Масово обаче няма класове, в които най-малко половината възпитаници да имат въпросните документи.

" В 119 СУ родителите не поддържат опцията за тестване на децата си със лични средства. От направеното анкетно изследване едвам 14,2% от 808 дали отговор родители поддържат препоръчаната опция. В очакване сме доставянето на проби от Министерство на здравеопазването и МОН, както беше планувано! В бюджета на 119 СУ няма средства за закупуване на проби! ", разяснява във фейсбук шефът на 119 учебно заведение Диян Стаматов.

От 1 декември т.г. ще се върнат огромните възпитаници в още четири частни учебни заведения, от 2 декември т.г. към тях ще се причисли още едно.

Междувременно, половината от учениците от 5 до 12 клас учат присъствено без тестване и документи в 130 общини в страната, където заболяемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души. Всички възпитаници са в клас без условия в цялата област Кърджали и в обособени общини от други области, в които заболяемостта е под 250 на 100 000. 

 

МАЛКИТЕ

Делът на децата от 1 до 4 клас, които учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, продължава да се усилва, споделят още от МОН. Почти 73% от тях към този момент са в учебно заведение. За предходната седмица 169 260 възпитаници в общо 10 486 паралелки се върнаха в клас след единодушие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи проби като изискване за безвредно присъствено образование. За съпоставяне за миналата седмица присъствено се образоваха малко над 62% от учениците в начален стадий. Това демонстрират систематизираните данни на районните ръководства на образованието (РУО) за присъственото образование на дребните възпитаници за седмицата от 22 до 26 ноември т.г. в това число. 

През предходната седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до 4 клас, тъй като имат документ за преболедуване или съществуване на антитела, каквито са условията на здравните управляващи. От 10 ноември т.г. до момента са открити 116 възпитаници с позитивен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите експерти - 63.  

Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се обезпечи присъственото образование на децата от 1 до 4 клас до 10 декември т.г., споделят от МОН, откъдето още чакат обещаните от Министерство на здравеопазването 1 млн. теста за огромните възпитаници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР