Усложненията след коронавируса не винаги са факт, но има определени

...
Усложненията след коронавируса не винаги са факт, но има определени
Коментари Харесай

След прекаран COVID: Кои са симптомите, налагащи посещение при лекар?

Усложненията след ковид не постоянно са факт, само че има избрани признаци, които ни подсказват, че би трябвало да се обърнем към доктор след прекаран Коронавирус.

Кои са те изясни в „ Лице в лице “ кардиологът доцент доктор Сотир Марчев.

Според него част от проучванията и терапиите, свързани с ковид, които всеобщо се ползват сега, не са нужни.

„ Рентгеновите фотоси не трансформират лечението и заради това в доста случаи са непотребни. В тази пандемия виждаме непотребен взрив на образни проучвания и виждаме ненужно определяне на антибиотици. Това са две неща, които са прекомерни “, разяснява доцент Марчев.

Във връзка с затрудненията след прекаран Коронавирус той акцентира, че надалеч не е належащо всеки, който се е срещнал и надлежно разделил с вируса, да търси доктор за следващи прегледи. Има обаче няколко признака, които не са за подценяване, акцентира кардиологът.

„ Първо е фрапантната смяна в артериалното налягане “, уточни доцент Марков. Т.е., в случай че преди разболяването пациентът е пиел по няколко хапчета, с цел да смъква кръвното си, а след прекаран ковид внезапно кръвното влиза в естествените стойности, това надалеч не значи, че вирусът е „ излекувал “ пациента. Напротив – след време, проблемите с артериалното налягане непроменяемо се връщат. Затова при смяна е нужна консултация с доктор.

В идната група с тревожни признаци попадат лесна отмалялост, причерняване пред очите, зашеметяване и нестабилна походка.

Доц. Марчев уточни и третият обезпокоителен признак: „ Продължаващ зной – продължаващи проблеми с дишането няколко седмици след изписването. Това е нещо рисково “, уточни той.

В множеството случаи при навременна интервенция тези последици се лекуват сполучливо, освен това с изцяло налични в аптеките медикаменти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР