Усложнението от 2015г. в отношенията между Русия и Турция е

...
Усложнението от 2015г. в отношенията между Русия и Турция е
Коментари Харесай

Ердоган към САЩ и Русия: Който не вярва във военно решение в Сирия, да си прибере армиите

Усложнението от 2015г. в връзките сред Русия и Турция е изцяло преодоляно, съобщи президентът Владимир Путин на среща през днешния ден с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

" Искам да отбележа при започване на нашата среща, че връзките ни може да се считат за възобновени на практика в цялостния им размер ", цитира думите му ТАСС. Путин добавя, че двустранният търговски оборот за първите девет месеца на 2017г. се е нараснал с 38% на годишна база.

През лятото на предходната година Анкара се извини за случая със събаряне на съветски бомбардировач на границата със Сирия през ноември 2015г. Започна развой на нормализиране на връзките с Москва, през май 2017г. бяха снети икономическите ограничавания, въведени от Русия и в отговор - от Турция, възобновени бяха енергийни планове и последователно се отстранява съветското ембарго за турски аграрни артикули. Междувременно двете страни склюха контракт за доставка на съветски зенитни ракетни системи С-400, само че Анкара към момента упорства да получи достъп до част от софтуерната информация за тях.

Срещата Путин-Ердоган в черноморския курорт е следващата през тази година сред двамата водачи, а това, съгласно турския президент, " придава ускоряване в развиването на двустранните ни връзки ".

 Ердоган към Съединени американски щати и Русия: Който не има вяра във военно решение в Сирия, да си прибере армиите
© Reuters

Сирийският спор, в който Русия и Турция вземат участие директно с военни сили, бе измежду главните обсъждани тематики. Според " Ройтерс " Ердоган е изразил угриженост от издигането на съветски и американски военни бази в Сирия и е споделил, че страни, които не имат вяра във военното решение на рецесията, би трябвало да си приберат армиите вкъщи.

В събота в взаимна позиция на президентите Владимир Путин и Доналд Трумп се декларира, че ще продължи битката с " Ислямска страна ", само че няма военно решение на продължаващата повече от 6 години революция.

" Имам проблем с разбирането на тези мнения ", сподели Ердоган преди да отпътува за Русия. " Ако военното решение е изключено, който го споделя да изтегли войските си. Тогава ще се търсят политически средства в Сирия, ще се изследват способи да се отиде на избори... Ще обсъдим това с Путин. "
Според турския президент Съединени американски щати надали ще изоставен Сирия, " тъй като по този начин споделяха и за Ирак, само че не си потеглиха - светът не е малоумен, някои неща от действителността се показват и практикуват друго ". Съединени американски щати имат 13 бази в Сирия, а Русия - други 5, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР