Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както

...
Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както
Коментари Харесай

Радев обсъди с Ердоган пожарите и миграционния натиск

Усложнената конюнктура, провокирана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния напън, разискаха в телефонен диалог във вторник президентът Румен Радев и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

Радев изрече съболезнования във връзка жертвите, които пожарите взеха, и изрази взаимност към напъните за справяне с бедственото състояние.

„ Следим със угриженост ситуацията в Турция и се надяваме на бързото й преодоляване “, съобщи Румен Радев и добави, че страната ни също е изправена пред комплицирана конюнктура и е заела всички сили и техника за справяне с пожарите. България показва подготвеност държавните управления на двете страни да обсъдят при нужда подпомагане от българска страна за справяне с вредите от бедствието.  

България прави оценка високо напъните на Турция за преодоляване на засиления  миграционен напън на границата си с Иран, съобщи българският държавен глава. България също регистрира усложняване на миграционната конюнктура, уточни президентът. По думите му страната ни чака Турция да продължи, както до момента, да извършва споразуменията с Европейски Съюз, контрактувани през 2016 година в региона на противозаконната миграция.

Президентите  заявиха подготвеност за продължение на двустранния политически разговор и задълбочаване на икономическото и комерсиално съдействие.

По-рано денем Радев и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха  в телефонен диалог опцията страната ни да помогне при гасенето на пожара в труднодостъпната планинска околност на град Кочани в източната част на югозападната ни съседка.

Обсъдено бе  държавните управления на двете страни да договорят включването на българска пожарна техника, която да спомага за преодоляване на обстановката там.

Служебният министър председател Стефан Янев пък организира проведе телефонен диалог с премиера на Северна Македония Зоран Заев по отношение на разразилите се пожари в югозападната ни съседка.

Янев е също изрази готовност при нужда България да окаже поддръжка на Северна Македония за справяне с бедствието. Той подчерта пред Заев, че в няколко елементи на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената буря и вършат всичко допустимо, с цел да окажат помощ на популацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР