Ускоряването на инфлацията е нормален икономически процес в условията на

...
Ускоряването на инфлацията е нормален икономически процес в условията на
Коментари Харесай

Не инфлацията, а ниските доходи са проблемът


Ускоряването на инфлацията е естествен стопански развой в изискванията на възстановяваща се стопанска система. Пандемията от Ковид-19 обаче в допълнение разтвори ножицата сред приходите на обособените групи от хора, като при по-нискодоходните групи ударът от покачването на цените е доста мощен. Мнението изрази в подкаста „ На всяка цена “ Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. По думите на специалиста енергоносителите не са единственият фактор, който води до инфлация.

Поскъпването на природния газ  

В момента цената на природния газ е скъпа поради геополитически фактори и държанието на Русия, безапелационен е Мартин Владимиров. Естествено, по-скъпото синьо гориво се отразява в повишаване на производството в цели промишлености. Особено в зимния сезон незабавно ще го усетим по цените на парното, безапелационен е специалистът. Обикновено сред 12 и 13 % от разноските на домакинство са директно за енергоносители, само че през зимата нарастват. Ако към тях прибавим разноските за храна и облекла, можем да установим накъде са ориентирани близо 2/3 от разноските на семействата. 

Винаги, когато има повишаване на горивата, се подвига и цената на хляба, напомни Владимиров, съгласно който не е изключено да има и умозрителен детайл. Експертът напомни, че реколтата на зърнени култури е доста добра. Освен това при потреблението на тестени произведения не е имало толкоз сериозен спад, колкото при туристическите услуги по време на ограничаващите ограничения поради пандемията.  

Според Владимиров не инфлацията би трябвало да се бори с макроикономически ограничения, а дълготрайно да се търси решение с ниските приходи на избрани групи от хора. По време на пандемията в по-големите градове част от популацията даже натрупа повече спестявания, само че при други хора (работещите бедни) приходите мощно понижиха.  

Популизмът – към този момент и стопански проблем  

Преодоляването на бедността и намаляването на разслоението в обществото по рентабилен аршин изисква дълготрайни ограничения, които при актуалната политическа обстановка е мъчно да чакаме, счита специалистът. По думите му бедността не единственият проблем, който се употребява за популистки послания. 

Владимиров даде образец с визитата на министрите Кирил Петков и Асен Василев в Маришкия басейн. „ Ако си мислим, че на 31 декември 2024-та година ще измислим решение на казуса, това няма да стане “, безапелационен е Владимиров, съгласно който би трябвало да се работи по преквалификацията на заетите във въглищното произвеждане. Това обаче е дълготраен развой, който изисква и политическа воля, безапелационен е енергийният специалист. Той добави, че в случай че не се откри решение в този момент, държавното управление, което ще се наложи да затвори производството, също ще понесе тежка политическа цена.  

Цялото изявление с Мартин Владимиров може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР