Усилията от страна на Обединеното кралство да промени Северноирландския протокол,

...
Усилията от страна на Обединеното кралство да промени Северноирландския протокол,
Коментари Харесай

Белият Дом предупреди Тръс: Промяна на договора за Брекзит ще има негативни последствия върху търговията със САЩ

Усилията от страна на Обединеното кралство да промени Северноирландския протокол, който е част от съглашението за отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз, няма да имат удобен резултат върху комерсиалните договаряния сред Лондон и Вашингтон, макар че публично тези две неща не са свързани. Това съобщи в сряда на постоянен брифинг за публицисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, представена от The Guardian .

" Няма публична връзка сред комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Обединеното кралство и Северноирландския протокол, както казахме, само че напъните за превръщане на протокола за Северна Ирландия няма да основат удобни условия “, съобщи тя, отговаряйки на подобаващ въпрос.

По-рано The Financial Times, базирайки се на източници, писа, че безкомпромисният метод на новия английски министър председател Лиз Тръс към протокола за Северна Ирландия може да се трансформира в източник на несъгласия сред Лондон и Вашингтон. По-специално, доста авторитетни членове на Демократическата партия на Съединени американски щати, в това число ръководителят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси, показаха угриженост по отношение на нежеланието на Тръс, която преди този момент бе началник на английското външно министерство, да търси взаимно допустими решения, с цел да подсигурява мир в Ълстър, отбелязва изданието.

Британски политически коментатори също означават, че напускането на Борис Джонсън от поста министър-председател оставя неустановеност по отношение на бъдещата политика на Лондон по отношение на Северна Ирландия. В същото време Тръс, до момента в който към момента беше началник на външното министерство на страната, внесе законопроект, който предлага едностранно изменение на основни раздели от Северноирландския протокол, подписан като част от съглашението за отдръпване на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Относно съглашението

Съгласно комерсиалното съглашение, подписано през декември 2020 година, Северна Ирландия, която напусна Европейския съюз като част от кралството, остана член на митническия съюз на Европейски Съюз. Този двоен статут заобикаля появяването на граница сред Ълстър и Ирландия, само че изисква въвеждането на контролни процедури в северноирландските пристанища за превозването на редица артикули от други елементи на кралството. Поради голям брой бюрократични усложнения доставките на доста типове артикули за Северна Ирландия бяха доста затруднени, което провокира неодобрение измежду локалното население и направи невероятно образуването на районно държавно управление след изборите заради демарш на губещата Демократична юнионистка партия.

Европейски Съюз упорства за поддържане на фактическата митническа граница сред Северна Ирландия и Обединеното кралство в Ирландско море, с цел да се избегне неконтролирано нахлуване на английски артикули от Ълстър в Ирландия. Протоколът подсигурява, че границата на самия остров Ирландия би трябвало да остане транспарантна и свободна от инспекции, с цел да се резервира Белфасткото съглашение, което постави завършек на въоръженото опълчване сред протестантите юнионисти и католиците националисти в Северна Ирландия. В Лондон афишират нуждата от реформиране на протокола и унищожаване на митническите инспекции за артикули, влизащи в Ълстър от други елементи на кралството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР