Усилията на Бразилия да омаловажи заплахата от коронавируса се провалиха

Усилията на Бразилия да омаловажи заплахата от коронавируса се провалиха ...

Коронавирусът надви Бразилия и отмени карнавала й


Усилията на Бразилия да омаловажи заплахата от коронавируса се провалиха по най-видимия начин: кметът на Рио де Жанейро обяви, че градът му няма да организира тази година прочутия си карнавал заради епидемията от Covid-19.

„Никога не съм крил страстта си към карнавала и знам икономическото значение на тази културна проява за нашия град. Изглежда ми обаче неразумно да си представя в този час, че можем да организираме карнавала през юли“, написа в Туитър Едуардо Паис. Той обеща да бъдат подпомогнати всички бразилци, които работят цяла година за организирането на това огромно празненство.

Карнавалът в Рио обикновено с през февруари или март, точно преди началото на Великденските пости. През септември 2020 г. школите по самба, които организират дефилето, решиха да отложат карнавала за юли заради пандемията, залагайки на това, че дотогава ще бъдат открити ваксини. Въпреки началото на имунизационната кампания в Бразилия в неделя, кметът на града смята за невъзможно организирането на най-големия фестивал в света, който привлича всяка година милиони хора по улиците.

Бразилия е на второ място по смъртни случаи в света след САЩ с 213 000 починали души с Covid-19. В САЩ са двойно повече.

Американският президент Джо Байдън разпореди всеки, който пътува за САЩ със самолет, да си направи тест за коронавирус, преди да се качи на борда и да остане под карантина след пристигането си. "Заради новите варианти на ковид, за които научаваме, въвеждаме нова мярка за хората, пристигащи със самолет в САЩ от други страни", каза Байдън в реч, в която обяви плана на правителството си за борба с коронавируса. "В допълнение към носенето на маски, всеки, който идва в САЩ със самолет от друга страна, ще трябва да се изследва, преди да се качи на самолета, и да остане под карантина, когато пристигне в Америка", добави Байдън.

"Нашата национална стратегия е изчерпателна, тя се основава върху науката, а не върху политиката, основава се върху истината а не върху отричането", каза президентът. "Планът ни започва с агресивна, безопасна и ефикасна имунизационна кампания, за да изпълним целта си да инжектираме 100 милиона дози ваксина през първите 100 дни от управлението ни", допълни той. Байдън предупреди, че следващия месец САЩ вероятно ще достигнат 500 000 смъртни случая на болни от КОВИД-19.

Броят починалите от коронавирус в Германия се е увеличил с 859 през последните 24 часа и жертвите на пандемията до момента са 50 642, съобщиха от Института "Робърт Кох". За последното денонощие са регистрирани нови 17 862 случая, с което броят им в Германия е 2 106 262. Повече от 1,7 милиона души са се възстановили от вируса във ФРГ.

Световната здравна организация обяви разпространението на COVID-19 за пандемия на 11 март. Към днешна дата над 97,4 милиона души са се заразили с коронавирус в световен мащаб, а над 2,08 милиона души са починали, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Кметът на Москва Сергей Собянин отмени редица въведени от него по-рано ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. По думите му, епидемичната обстановка в града внушава предпазлив оптимизъм. Възобновяват работа библиотеките и музеите. Театрите, кината и концертните зали ще работят вече при 50% заетост на зрителските места, а не при 25%, както беше досега. Отново отварят врати дневните лагери и развлекателните центрове за деца. След месеци на дистанционно обучение в понеделник бяха възобновени присъствените занятия за учениците от 6 до 11 клас.

Някои ограничителни мерки обаче остават в сила. Продължава да важи изискването към фирмите 30% от служителите им да работят от вкъщи. Баровете, ресторантите и дискотеките трябва да затварят в 23ч. Все още е задължително носенето на ръкавици и предпазни маски на обществени места и в градския транспорт. На хората над 65-годишна възраст се препоръчва да не напускат домовете си

Франция ще изисква отрицателен PCR тест от почти всички в ЕС, които искат да влязат на нейна територия, съобщи президентът Еманюел Макрон на колегите си вчера на Европейския съвет. Мярката влиза в сила от полунощ в неделя. Тестът трябва да бъде направен не повече от 72 часа преди заминаването. Изискването няма да се отнася за трансграничните работници и за сухопътния транспорт. Френският здравен министър Оливие Веран препоръча носенето на хирургични маски на обществени места, защото осигуряват по-добра защита от Covid-19 от платнените. Франция е регистрирала от началото на пандемията над 71 000 смъртни случая, свързани с коронавируса. В сряда здравното министерство съобщи за 26 784 нови инфекции - най-големия брой за денонощие от 18 ноември.

 

 

Източник: segabg.com