Усещането при наетите хора е, че сивите практики на пазара

...
Усещането при наетите хора е, че сивите практики на пазара
Коментари Харесай

Работниците усещат сивата икономика като още по-масова

Усещането при наетите хора е, че сивите практики на пазара на труда са още по-масово проявяване.

Това разгласи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на конференция, отдадена на представянето на плана " Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност ".

Според статистическия съставен елемент два пъти по постоянно се среща недекларираната претовареност. Според служащите и чиновниците недекларираната претовареност е 62-63%, а съгласно работодателите по-малко - 41%, регистрира Васил Велев.

Той увери, че с най-различни ограничения и принадлежности ще се лимитират заплащането в плик.

Най-силно усъвършенстване от сивата стопанска система има в млечната индустрия, до момента в който преди 10 години нещата изглеждали доста неподходящо. Подобрение има при акцизните артикули и при горивата, стана ясно по време на конференцията на АИКБ.

Най-големият проблем на сивата стопанска система е в автомобилния бранш, строителството, туризма, хотелиерството, селското стопанство, шивашката индустрия.

АИКБ от 2002 година е определила като собствен приоритет битката със сивата стопанска система, тъй като тя води до понижаване приходите на бюджета, до нелоялна конкуренция, до нейното деформиране и утежняване качеството на заетостта, напомни Велев.

За това от АИКБ правят оценка сивите практики като най-масовите и най-вредните, които изкривяват пазара на труда и водят до нелоялна конкуренция, до ощетяване на фиска и утежняване пазара на труда. Криминализирането на сивата стопанска система няма да реши казуса, тъй като е всеобща процедура, счита шефът на работодателската организация.

Васил Велев поддържа концепцията да се криминализира укриването на осигуровките, само че не му известно да са наказани работодатели за такива действия. Той счита, че би трябвало да се търсят други решения и в случай че се продължава като досегашния метод за ограничение на сивата стопанска система, доста скоро бихме могли да стигнем до приблизително европейските нива на стопанска система на ярко.

България няма точна формулировка за това какво значи недекларирана претовареност, призна шефът на АИКБ. Той счита, че посредством плана би трябвало да се разпознава казуса за недекларираната претовареност, да се откри инструмент за неговото премерване и да се разработят ограничения за ограничение на недекларираната претовареност.

От своя страна заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова разяснява, че основната роля на страната и на обществените сътрудници за изсветляването на стопанската система има една единствена цел - хората в България да имат по-високи приходи.

" Комбинацията от ограничения в последните 10 години от страната дава своята роля и резултат ", акцентира Русинова и се похвали, че страната ни е с под 16% недекларирана претовареност.

Русинова регистрира, че от Главна ревизия по труда (ИА ГИТ) са осъществени над 30 000 инспекции, с над 32 000 нарушавания. Над 50% от тях са свързани с нарушавания на законодателството за заплащането на труда. Комбинацията от законодателни начинания, както и контролът и ролята на синдикалните и работодателските организации е да се борим против всевъзможен тип недекларирана претовареност, увери зам.-министърът.

МТСП поддържа напъните на обществения разговор за по-светла стопанска система, с повече старания в България да има заслужен труд и високи приходи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР