Урсула фон дер Лайен най-вероятно ще обяви кандидатурата си за

...
Урсула фон дер Лайен най-вероятно ще обяви кандидатурата си за
Коментари Харесай

Фон дер Лайен ще обяви кандидатурата си за втори мандат на 19 февруари

Урсула фон дер Лайен най-вероятно ще разгласи кандидатурата си за втори мандат като ръководител на Европейската комисия (EK) на 19 февруари в Берлин, настояват чиновници, осведомени с проектите на немския политик, заяви „ Политико “.

Същия ден в немската столица се организира съвещание на партийното управление на Християндемократическия съюз (ХДС) на Фон дер Лайен, на което се чака публично да бъде утвърдена номинацията ѝ за водещ претендент на дясноцентристката партия за изборите за Европейски парламент през юни.

Паневропейското партийно семейство на ХДС, Европейската национална партия (ЕНП), ще би трябвало да удостовери номинацията на сегашния началник на Европейска комисия на партиен конгрес в Букурещ на 6-7 март, макар че това се смята за условност поради политическата тежест на ХДС и неналичието на други претенденти на ЕНП.

В качеството си на водещ претендент, или " Spitzenkandidat ", Фон дер Лайен ще управлява предизборната акция на ЕНП, макар че не се кандидатира за място в Европейския парламент. Вместо това тя ще се кандидатира, с цел да бъде преназначена за началник на Комисията за интервала 2024-2029 година - решение, което се взема от водачите на Европейски Съюз, само че би трябвало да бъде доказано с гласоподаване в Парламента.

Говорител на ХДС съобщи: " Мога да потвърдя, че за 19 февруари е планувано съвещание на партийното управление ", само че отхвърли да разяснява повече.

Още предходната година водачът на ХДС Фридрих Мерц съобщи, че желае Фон дер Лайен да се кандидатира за втори мандат като ръководител на Комисията./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР