Urals поевтиня до 43.72 долара на барел след ембаргото, но

...
Urals поевтиня до 43.72 долара на барел след ембаргото, но
Коментари Харесай

Какви са преките ефекти върху цените на горивата

Urals поевтиня до 43.72 $ на барел след ембаргото, само че се стабилизира при към 56 $. Постепенното отваряне на Китай е разчетено като положителен тренд от членките не ОПЕК. Европа би трябвало да откри отговор на своя проблем с дизела, който се оказва главната дефицитна стока.
Апокалипсис нямаше по какъв начин да се случи. Дни след налагане на ембаргото и ценовото ограничаване на съветския нефт цените на световните сортове остават постоянни, а котировките на бензина в България и Европа са се намалили до равнища близки до тези отпреди войната в Украйна. По-особена е обстановката с дизела, който държи високи ценови равнища, защото при него има недостиг, като главен дериват, употребен от промишлеността - превоз и производства.

Цената на Urals, главния вид на Русия, на който се пада 60% от износа на нефт, се намали до 43.72 $ за барел на 7 декември, на 14 декември е към този момент 56 $. От началото на ноември цената е намаляла съвсем на половина, а спадът му по отношение на брента от Северно море надвиши 40%, макар че преди месец беше малко над 20%, отбелязва вестник Moscow Times. " За Urals няма клиенти, тъй че цените би трябвало да бъдат понижени, с цел да привлекат купувачи за огромни размери ", споделя анализаторът на Argus Майкъл Каролан. Може и да е закъсняла мярка

Всъщност още с началото на войната в Украйна Русия стартира да изпитва усложнения при разпространение на своите артикули поради решението на някои страни да понижат или непосредствено да се откажат от нея като снабдител. Така пътеката за ембаргото ненапълно беше постлана.
Реклама
Русия към този момент беше принудена да търси други пазари, на които да пласира своите артикули. Решението на Кремъл се оказа Азия, където търговията бе осъществявана с цени от 20 - 30 $ под тези за Brent от март насам. В продължение на годината този модел докара и до това, че Индия и Китай се трансфораха в най-големите клиенти на Русия за естествени горива, повече от всички 27 страни в Европейски Съюз, взети дружно.

Досега Китай, който беше в самоизолация поради борбата му с коронавирус, беше сдържан в своите условия към петрола и неговите деривати, само че последователното и постепенно отваряне на страната е възприето от ОПЕК като положителен тренд.
На този стадий Русия не е взела фрапантни ограничения обвързани с ембаргото за нефт Източник: Shutterstock
" До огромна степен обстановката е същата като преди, само че има няколко аспекта на пазара. Единият от тях е, че в Северна Европа от дълго време изключиха Urals от микса, което нямаше и огромен резултат върху тях. Има и някои изключения - да вземем за пример в Бургас, където всичко продължава постарому и, общо взето, няма толкоз огромен резултат върху пазара, колкото би се очаквало. Дори в противен случай, виждаме, че в последните дни цената на суровия нефт е много волатилна - един ден 4% нагоре, след това надолу. Капиталовите пазари имат все по-голям резултат върху това. Не мога да приказвам дали цената сега има разумна аргументация или не. Но това е, което пазарът дефинира като обективна цена сега ", разяснява Андон Павлов, управител по разбор на обработката на нефт в консултантската компания Kpler във Виена. Инфлация среща стабилизацията

Един от основните индикатори движещи пазара, съгласно Павлов са финансовите вложения и сантиментът, които сега оказват напън на цената.
Реклама
" В последно време следим финансовите пазари и отворените позиции в недопечен нефт, като се вижда, че доста вложители са почнали да се тормозят за своите дълги позиции - поради слуховете за криза, застоялост, инфлация и други Тези външни фактори няма по какъв начин да не навредят на настроенията и те играят огромна роля в крайната цена. Това постоянно е било по този начин, само че сега е още повече ", споделя той.

В Западния свят сега целите са в стягането на паричните политики в битката с инфлацията. Думата криза също постоянно намира място в посланията, идващи от ФЕД и ЕЦБ, което кара вложителите да релокират капитал.

За сметка на това от другата страна на оградата, в източните стопански системи, се следи непоклатимост. Индия продължава да усъвършенства своят стопански статус, виждаме и последователното отваряне на Китай , като всичко това е индикация за стабилизиране на района.

" Въпреки това азиатското търсене на недопечен нефт най-вероятно ще се сблъска с малко проблематичен интервал в близко бъдеще. Една от аргументите за това е, че Китай, разбивайки локалните производители, смаза и маржовете им ", разяснява Павлов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР